Odlični su punjeni, pogotovo s ricottom, jer u tom slučaju dobivate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Ukoliko nemate ricottu pri ruci, probajte ih puniti mozzarellom, inćunima te komadićima pršuta. Možete ih pržiti i bez punjenja. Tikvice imaju muške i ženske cvjetove koji su jestivi, ali se uglavnom režu muški cvjetovi, jer odrežemo li ženski cvijet, tikvica neće imati plod. Muški i ženski cvjetovi razlikuju se po tome što se iza latica ženskog cvijeta nalazi mali plod tikvice, a iza muškog samo peteljka.
Sastojci (za punjenje):
- 1 žlica ricotte ili paške skute po cvijetu
- svježe sjeckani vlasac
- sol i papar
Tempura:
- 100 g glatkog brašna
- 100 g rižinog brašna
- pola litre mineralne ili hladne vode
- 1 jaje
- malo soli
Postupak:
- Narežite vlasac, pomiješajte s ricottom i začinite po želji.
- Pripremite tempuru.
- Izmiješajte sve sastojke. Da bi dobili što hrskavije jelo vodite računa da voda koju stavljate u tempuru mora biti jako hladna, možete staviti 2 kockice leda ili smjesu kratko ostaviti u zamrzivaču. Brašno nemojte dugo miješati da smjesa ne postane žilava. Ako nemate rižino, koristite samo glatko brašno. Tempura ne smije biti gusta, nešto poput vrhnja za šlag.
- Napunite cvjetove, umočite u tempuru i pržite 2-3 minute u vrućem ulju.