6 osoba, 2h

Artičoke s bobom i graškom

event 17.07.2020.

Cijenjeno ljetno jelo za prave gurmane i sve one koji uživaju u hrani.

Sastojci:

  • 15 artičoka
  • 450 g graška
  • 450 g boba
  • 15 dag pancete
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • 10 dag krušnih mrvica
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • voda

Priprema:

  1. Artičokama odrežite stabljiku i vanjske jako tvrde listove. Odrežite i bodljikave vrhove. Potopite ih u hladnu vodu i u međuvremenu pripremite ostale namirnice.
  2. Pancetu, češnjak i peršin nasjeckajte sitno pa izmiješajte skupa s krušnim mrvicama i maslinovim uljem. U smjesu dodajte dvije žličice soli i pola žličice papra.
  3. Rastvorite listove artičoka pa ih punite pripljemljenom smjesom. Dobro je da nadjev uđe u svaki red lističa artičoke. Uspravno posložiti artičoke u posudu, a između i povrh njih stavite bob i grašak.
  4. Dodajte hladnu vodu toliko da pokrije svo povrće i kuhajte na laganoj vatri. Jelo je gotovo kad svo povrće omekša. Otprilike 1 sat i 30 minuta. Po potrebi dolijte još vode.

Kako ih jesti?

Servirati jednu ili dvije artičoke na tanjur, dodati umak od boba i graška. Prstima kidati listiće artičoke koji su preliveni nadjevom i zubima skidati meso. Kad dođete do središnjeg dijela pojedete mekanu srčiku.