Sastojci:
- 15 artičoka
- 450 g graška
- 450 g boba
- 15 dag pancete
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 vezica peršina
- 10 dag krušnih mrvica
- 1 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
- voda
Priprema:
- Artičokama odrežite stabljiku i vanjske jako tvrde listove. Odrežite i bodljikave vrhove. Potopite ih u hladnu vodu i u međuvremenu pripremite ostale namirnice.
- Pancetu, češnjak i peršin nasjeckajte sitno pa izmiješajte skupa s krušnim mrvicama i maslinovim uljem. U smjesu dodajte dvije žličice soli i pola žličice papra.
- Rastvorite listove artičoka pa ih punite pripljemljenom smjesom. Dobro je da nadjev uđe u svaki red lističa artičoke. Uspravno posložiti artičoke u posudu, a između i povrh njih stavite bob i grašak.
- Dodajte hladnu vodu toliko da pokrije svo povrće i kuhajte na laganoj vatri. Jelo je gotovo kad svo povrće omekša. Otprilike 1 sat i 30 minuta. Po potrebi dolijte još vode.
Kako ih jesti?
Servirati jednu ili dvije artičoke na tanjur, dodati umak od boba i graška. Prstima kidati listiće artičoke koji su preliveni nadjevom i zubima skidati meso. Kad dođete do središnjeg dijela pojedete mekanu srčiku.