Baguette s pirovim brašnom

event 28.02.2021.

Mirisan domaći baguette s pirovim brašnom.

Ovaj kruh će vas oduševiti svježinom i aromom, pogotovo ako želite nešto najsličnije „sourdough“ kruhu.

Predkvas:

  • 50g integralnog pirovog brašna
  • 50g vode
  • 10g svježeg kvasca
  • 10g meda

Postupak:

  1. U posudu stavite brašno, kvasac, med i vodu pa umijesite glatko tijesto.
  2. Prekrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite 12-15 sati u hladnjaku.

Tijesto:

  • 500g pirovog brašna T-630
  • 3dcl vode
  • 0,05 l maslinovog ulja
  • 12g soli

Postupak:

  1. U posudu stavite brašno i vodu pa rukom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite prekriveno u hladnjaku 12 sati.

Možete promiješati rukom 2-3 puta kroz tih 12 sati. Na ovaj način bolje se razvije gluten i tijesto bude elastičnije, pogotovo ako koristite brašno tip 550 ili tip 00, također je aroma neusporedivo bolja.

2. Nakon 12 – 15 sati u tijesto za kruh dodajte sol i maslinovo ulje pa izmiješaje rukom i vratite u hladnjak.

3. Tijesto premijesite još 2 puta nakon 15-20 minuta odmaranja u hladnjaku.

4. Sada u tijesto dodajte predkvas i rukom ga izmješajte također 2-3 puta svakih 15-20 minuta s tim da sada tijesto više ne vraćate u hladnjak.

5. Nakon zadnjeg miješanja oblikujte kruh po želji, pustite da se udvostruči, premažite vodom, zarežite i pospite s malo brašna.

Pecite 20 – 30 minuta na 200˚C.