
Ovaj kruh će vas oduševiti svježinom i aromom, pogotovo ako želite nešto najsličnije „sourdough“ kruhu.
Predkvas:
- 50g integralnog pirovog brašna
- 50g vode
- 10g svježeg kvasca
- 10g meda
Postupak:
- U posudu stavite brašno, kvasac, med i vodu pa umijesite glatko tijesto.
- Prekrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite 12-15 sati u hladnjaku.
Tijesto:
- 500g pirovog brašna T-630
- 3dcl vode
- 0,05 l maslinovog ulja
- 12g soli
Postupak:
- U posudu stavite brašno i vodu pa rukom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite prekriveno u hladnjaku 12 sati.
Možete promiješati rukom 2-3 puta kroz tih 12 sati. Na ovaj način bolje se razvije gluten i tijesto bude elastičnije, pogotovo ako koristite brašno tip 550 ili tip 00, također je aroma neusporedivo bolja.
2. Nakon 12 – 15 sati u tijesto za kruh dodajte sol i maslinovo ulje pa izmiješaje rukom i vratite u hladnjak.
3. Tijesto premijesite još 2 puta nakon 15-20 minuta odmaranja u hladnjaku.
4. Sada u tijesto dodajte predkvas i rukom ga izmješajte također 2-3 puta svakih 15-20 minuta s tim da sada tijesto više ne vraćate u hladnjak.
5. Nakon zadnjeg miješanja oblikujte kruh po želji, pustite da se udvostruči, premažite vodom, zarežite i pospite s malo brašna.
Pecite 20 – 30 minuta na 200˚C.