6 osoba

Bakalar ispod peke ili zapečen u pečnici

event 02.09.2020.

Za sve ljubitelje bakalara i one koji to nisu. Prava morska rapsodija.

Sastojci:

  • 400 g bakalara
  • 1,5 kg krumpira
  • 2 poriluka
  • šaka peršina
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 manji crveni luk
  • 2 dl bijelo vino
  • 3 dl maslinovog ulja
    soli
  • papar
  • 1 žličica slatke crvene paprike

Postupak:

1. Bakalar pomočite u vodi.

Duljina namakanja je različita za različite vrste bakalara. Vakumiranom bakalaru kojeg smo koristili u ovom receptu dovoljna su 2 sata namakanja dok će vam za standardno sušeni bakalar biti potrebno znatno više vremena (cca 24 sata).

2. Prethodno namočeni bakalar očistite na način da uklonite sve košćice i kožu. Kod čišćenja budite nježni i ostavite samo čisto meso.

3. Kosti bacite, a kožu prokuhajte u 3 dl vode. Meso bakalara prokuhajte u malo vode, tek toliko da ga prekrije. Kuhajte ga cca 10 min.

Voda u kojoj se kuhala koža bakalara i meso jedan je od važnijih sastojaka ovog recepta stoga ju nemojte baciti.

4. Za to vrijeme, ogulite krumpire i narežite na ploške debljine 0,5 cm.
Nasjeckajte 1 šaku peršinovog lista.
Što sitnije nasjeckajte 3 glavice češnjaka, poriluk i crveni luk.

5. Kuhani bakalar izvadite iz vode. Popaprite, posolite, dodajte slatku papriku, poriluk, crveni luk, češnjak i peršin pa sve dobro promiješajte.

6. Pripremite 2 dcl maslinovog ulja i 2 dcl bijelog vina.

7. Složite red krumpira, na to dodajte smjesu bakalara, poriluka, češnjaka, peršina i crvenog luka.

8.Preko toga složite preostale kriške krumpira, pa zalijte s maslinovim uljem i temeljcem dobivenim prethodnim kuhanjem kože i bakalara pazeći pritom da vam tekućina ne prekriva gornji red krumpira kako bi se mogao zapeći.

9. Nakon 45 minuta pečenja provjerite okuse i sočnost pa po potrebi dodajte još maslinovog ulja, soli i papra. Sve skupa zalijte s 2 dl bijelog vina.

10. Pecite još 30 min. Prije serviranja jelo ostavite 15 do 20 minuta i uživajte u okusima ovog neuobičajenog recepta.

Dobar tek.