cca 25 komada

Baršunsti Londoner s džemom od marelica

event 14.12.2020.

Londoner kao pravi gospodin okupan baršunom.
Spoj tradicionalnog u
modernijoj izvedbi s džemom od marelice.

Obožavamo Londoner. Suhi kolačić kojeg spremamo u svim svečanim prilikama. Dugo razmišljamo o tome kako promijeniti njegov izgled, ali ne i okus. Ova receptura u potpunosti je pogođena i jako smo sretni što je sad naš Londoner poprimio novi izgled i postao pravi gospodin okupan baršunom. Za Londoner u ovoj, moglo bi se reći  modernijoj izvedbi koristili smo Silikomart Russian Tale 30 silikonski kalup, no vi možete koristiti oblik koji želite. Možete ga napraviti i kao tortu koja bi po ovoj recepturi trebala biti promera cca 20 cm.

Prhko tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 40 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • korica jednog limuna
  • 80 g hladnog maslaca
  • 2 žumanjka

Postupak:

  1. Prosijte u zdjelu brašno i šećer u prahu, dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i maslac izrezan na kockice. Rukama utrljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  2. Dodajte žumanjke i kratko spojite tijesto. Omatajte ga prijanjajućom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  3. Kad se tjesto odmorilo, razvaljajte ga između dva papira za pečenje na 3 mm debljine i izrežite željene oblike.
  4. U ovom receptu sam koristila okrugli izrezivač promjera 3 cm. Složite keksiće na Silipat podlogu ili papir za pečenje i pecite ih 12 minuta na 160 ˚C.

Insert od džema i ruma:

  • 150 g džema od marelice
  • 3 žlice ruma

Postupak:

  1. U manjoj posudi pjenjačom povežite i izradite džem i rum.
  2. Punite malene silikonske kalupe od cca 18 ml i zaledite.
  3. Ako nemate silikonske kalupe, džemom možete napuniti dresir vrećicu i na taj način puniti Londoner.

Pasta od oraha za parfe kremu:

  • 100 g oraha
  • 80 g šećera

Postupak:

  1. Otopite šećer u svijetli karamel, dodajte orahe, pa ih umiješajte u karamelizirani šećer i istresite na papir za pečenje ili posudu namazanu maslacem kako se ušećereni orasi nebi zalijepili.
  2. Kad se orasi ohlade, miješajte ih u blenderu dok ne dobijete  pastu.

Parfe od oraha:

  • 300ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag
  • 3 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 3 listića želatine
  • 100 g paste od oraha
  • 100 g tostiranih mljevenih oraha
  • 200 ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag
  • Džem Dida Boža od marelica

Postupak:

  1. Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.
  2. U metalnoj zaobljenoj posudi na pari pjenjačom tucite jaja, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i mliječno slatko vrhnje za šlag dok krema ne dosegne 80 ˚C.
  3. Maknite kotlić s vatre, dodajte prethodno namočene listiće želatine.
  4. Zatim dodajte pastu od oraha i tostirane mljevene orahe.
  5. Kad se krema ohladi na oko 35 ˚C, lagano umiješajte mliječno slatko vrhnje za šlag umućeno u srednje čvrsti šlag.

Meringa:

  • 40 g bjelanjaka
  • 125 g šećera u prahu

Posupak:

  1. U posudu miksera stavite bjelanjke i šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrti snijeg.
  2. Napunite meringu u dresir vrećicu, odrežite škarama vrh, pa ju istiskujte u krug po rubu keksa za podlogu.
  3. Istisnite i male puslice u obliku kruga za vrh kapice. Sušite u pećnici 30 – ak minuta na 50 ˚C.

Slaganje:

U 2/3 silikonskog kalupa napunite pripremljeni parfe od oraha. Iz kalupa izvadite zaleđeni džem i umetnite ga u parfe, pa preko dodajte još parfea. Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći. Zaleđene kolačiće glazirajte po želji. U ovom sam receptu koristila kakao maslac u obliku crvenog baršunastog spreja. Pripremljeni kolačić položite na prhki keks s meringom, a na vrh stavite puslicu kako bi dobli izgled kape Djeda Mraza. Kolačić ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se odledi i bude spreman za konzumaciju.