cca 35 kolačića

Božićni vjenčić

event 08.12.2020.

Kolač s prhkim tijestom od kokosa i ganacheom od cimeta i muškatnog oraščića.

Sastojci za tijeso:

  • 260 g višenamjenskog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 24 g kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 50 g jaja (1 manje jaje)

Sastojci za ganache:

  • 280 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag
  • 2 g ribanog muškatnog oraščića
  • 6 g mljevenog cimeta
  • 120 g mliječne čokolade
  • 150 g tamne čokolade

Sastojci za ukrašavanje keksa:

  • 100 g tamne čokolade
  • 20 g brusnica
  • 60 kom badema
  • 20 kom pistacija
  • 40 kom tostiranih lješnjaka
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

1. U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu.

2. Dodajte kokosovo brašno i prstohvat soli.

3. Maslac narežite na kockice pa ga prstima utrljajte u suhe sastojke.

4. Dodajte jaje pa u što manje pokreta sve sastojke spojite u tijesto.

5. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom pa ga ostavite 30 minuta u hladnjaku.

6. Dok tijesto odmara, pripremite ganache.

7. U loncu zakuhajte vrhnje za šlag s muškantnim oraščićem i cimetom.

8. U drugu posudu stavite usitnjenu čokoladu. Vruću smjesu vrhnja i začina prelijte preko čokolade i miješajte pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi.

9. Direktno na pripremljeni ganache stavite prijanjajuću foliju i ostavite najmanje 2 sata na sobnoj temperaturi dok se ne zgusne. Možete ga staviti i u hladnjak kao bi ubrzali stvrdnjavanje.

Ganache možete napraviti i dan prije.

10. Kad je tijesto spremno, pobrašnite lagano radnu površinu pa dio po dio tijesta razvaljajte na 3 mm debljine.

11. Okruglim rezačem od 5 cm izrežite diskove, a okruglim rezačem od 2 cm izrežite središte svakog diska kako bi stvorili prstenove.

Ako želite možete napraviti i većekekse koristeći rezač od 7 cm i 4 cm. U tom slučaju ćete dobiti otprilike 20 keksića.

12. Rasporedite prstenove na papir za pečenje. Dobiti ćete približno 105 diskova.

13. Pecite ih 10 – 12 minuta na 160˚C.

14. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

15. Pripremljeni ganache napunite u dresir vrećicu s nastavkom od 4 mm ili samo odrežite vrh vrećice.

16. Nanesite sloj ganachea na keksić, još jedan keksić, zatim ganache i još jedan keksić.

17. Na pari otopite 100 g tamne čokalade. Lješnjake i bademe tostirajte 10 – tak minuta na 180 ˚C. Lješnjake i pistacije prepolovite na pola. Suho voće umačite u čokoladu, zatim lijepite na vrh keksića. Pospite ih lagano šećerom u prahu i servirajte.

Za ukrašavanje kolačića možete koristi orašaste plodove po želji. Možete staviti i kandiranu koricu naranče ili limuna.