Sastojci za tijeso:
- 260 g višenamjenskog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 24 g kokosovog brašna
- prstohvat soli
- 150 g hladnog maslaca
- 50 g jaja (1 manje jaje)
Sastojci za ganache:
- 280 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag
- 2 g ribanog muškatnog oraščića
- 6 g mljevenog cimeta
- 120 g mliječne čokolade
- 150 g tamne čokolade
Sastojci za ukrašavanje keksa:
- 100 g tamne čokolade
- 20 g brusnica
- 60 kom badema
- 20 kom pistacija
- 40 kom tostiranih lješnjaka
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
1. U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu.
2. Dodajte kokosovo brašno i prstohvat soli.
3. Maslac narežite na kockice pa ga prstima utrljajte u suhe sastojke.
4. Dodajte jaje pa u što manje pokreta sve sastojke spojite u tijesto.
5. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom pa ga ostavite 30 minuta u hladnjaku.
6. Dok tijesto odmara, pripremite ganache.
7. U loncu zakuhajte vrhnje za šlag s muškantnim oraščićem i cimetom.
8. U drugu posudu stavite usitnjenu čokoladu. Vruću smjesu vrhnja i začina prelijte preko čokolade i miješajte pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi.
9. Direktno na pripremljeni ganache stavite prijanjajuću foliju i ostavite najmanje 2 sata na sobnoj temperaturi dok se ne zgusne. Možete ga staviti i u hladnjak kao bi ubrzali stvrdnjavanje.
Ganache možete napraviti i dan prije.
10. Kad je tijesto spremno, pobrašnite lagano radnu površinu pa dio po dio tijesta razvaljajte na 3 mm debljine.
11. Okruglim rezačem od 5 cm izrežite diskove, a okruglim rezačem od 2 cm izrežite središte svakog diska kako bi stvorili prstenove.
Ako želite možete napraviti i većekekse koristeći rezač od 7 cm i 4 cm. U tom slučaju ćete dobiti otprilike 20 keksića.
12. Rasporedite prstenove na papir za pečenje. Dobiti ćete približno 105 diskova.
13. Pecite ih 10 – 12 minuta na 160˚C.
14. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
15. Pripremljeni ganache napunite u dresir vrećicu s nastavkom od 4 mm ili samo odrežite vrh vrećice.
16. Nanesite sloj ganachea na keksić, još jedan keksić, zatim ganache i još jedan keksić.
17. Na pari otopite 100 g tamne čokalade. Lješnjake i bademe tostirajte 10 – tak minuta na 180 ˚C. Lješnjake i pistacije prepolovite na pola. Suho voće umačite u čokoladu, zatim lijepite na vrh keksića. Pospite ih lagano šećerom u prahu i servirajte.
Za ukrašavanje kolačića možete koristi orašaste plodove po želji. Možete staviti i kandiranu koricu naranče ili limuna.