Ovo nije najlakši recept za brioš. Priprema traje dva dana, ali dobit ćete nježno i pahuljasto tijesto puno okusa i mirisa. Birajte brašno sa što više proteina.
Sastojci:
- 500 g Manitoba brašna (sadrži visoki postotak netopljivih proteina)
- 30 g šećera
- 12 g soli
- 10 g suhog kvasca ili 16 g svježeg kvasca (Ako koristite svježi kvasac rastopite ga u 100 g vode i tako dodajte u suhe sastojke, a jaja izrađena pjenjačom dodajte posebno.)
- 300 g cijelih jaja
- 100 g vode sobne temperature
- 250 g maslaca na kockice sobne temperature (najbolje ga je izvaditi noć prije iz frižidera)
Za premazivanje:
- 1 žumanjak
- 1 dl mliječnog slatkog vrhnja za šlag
- sezam

Postupak:
1. U posudu miksera dodajte prosijano brašno, šećer, sol i kvasac.
2. Miješajte spiralnim nastavkom za tijesto otprilike 1 minutu.
3. U drugu posudu stavite jaja. Istucite ih pjenjačom pa u njih dodajte vodu.
4. U posudu sa suhim sastojcima dodajte mješavinu jaja i vode pa s kuhačom ili silikonskom špatulom sve dobro promiješajte kako na dnu posude nebi ostalo samo brašno.
5. Smjesu nastavite miksati u mikseru na srednjoj brzini otprilike 30 minuta dok se svi sastojci dobro ne povežu i tijesto postane elastično.
6. Dobiti ćete jako vlažnu smjesu.
7. Premjestite tijesto u veliku posudu lagano namazanu uljem i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite ga u hladnjaku preko noći.
8. Kad je tijesto spremno oblikujte rukama željene oblike.
Mi smo radili 8 kuglica po 50 g i slagali jednu do druge u uski dugi kalup i 2 kugle po 350 g i svaku stavljali u okrugli obruč. Vi možete napraviti oblik kakav želite.
9. Bitno je dobro nauljiti ruke i površinu na kojoj ćete oblikovati kuglice.
10. Kalup u kojem ćete peći peciva nauljite i obložite papirom za pečenje tako da papir bude najmanje 15 cm iznad lima.
11. Pripremljene kuglice stavite u hladnjak 10 min da se stvori korica, zatm ih izvadite vani i ostavite na sobnoj temperaturi još približno 4 sata.
12. Istucite žumanjak s vrhnjem za šlag, pa tom mješavinom premažite peciva. Po želji pospite sezamom.
13. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 165˚C otprilike 20 – 25 minuta.