Brioš

event 04.12.2020.

Mekana peciva koja su izvrsna za meso s grilla, a idealna su i za svaku drugu vrstu sendviča.

Ovo nije najlakši recept za brioš. Priprema traje dva dana, ali dobit ćete nježno i pahuljasto tijesto puno okusa i mirisa. Birajte brašno sa što više proteina.

Sastojci:

  • 500 g Manitoba brašna (sadrži visoki postotak netopljivih proteina)
  • 30 g šećera
  • 12 g soli
  • 10 g suhog kvasca ili 16 g svježeg kvasca (Ako koristite svježi kvasac rastopite ga u 100 g vode i tako dodajte u suhe sastojke, a jaja izrađena pjenjačom dodajte posebno.)
  • 300 g cijelih jaja
  • 100 g vode sobne temperature
  • 250 g maslaca na kockice sobne temperature (najbolje ga je izvaditi noć prije iz frižidera)

Za premazivanje:

  • 1 žumanjak
  • 1 dl mliječnog slatkog vrhnja za šlag
  • sezam

Postupak:

1. U posudu miksera dodajte prosijano brašno, šećer, sol i kvasac.

2. Miješajte spiralnim nastavkom za tijesto otprilike 1 minutu.

3. U drugu posudu stavite jaja. Istucite ih pjenjačom pa u njih dodajte vodu.

4. U posudu sa suhim sastojcima dodajte mješavinu jaja i vode pa s kuhačom ili silikonskom špatulom sve dobro promiješajte kako na dnu posude nebi ostalo samo brašno.

5. Smjesu nastavite miksati u mikseru na srednjoj brzini otprilike 30 minuta dok se svi sastojci dobro ne povežu i tijesto postane elastično.

6. Dobiti ćete jako vlažnu smjesu.

7. Premjestite tijesto u veliku posudu lagano namazanu uljem i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite ga u hladnjaku preko noći.

8. Kad je tijesto spremno oblikujte rukama željene oblike.

Mi smo radili 8 kuglica po 50 g i slagali jednu do druge u uski dugi kalup i 2 kugle po 350 g i svaku stavljali u okrugli obruč. Vi možete napraviti oblik kakav želite.

9. Bitno je dobro nauljiti ruke i površinu na kojoj ćete oblikovati kuglice.

10. Kalup u kojem ćete peći peciva nauljite i obložite papirom za pečenje tako da papir bude najmanje 15 cm iznad lima.

11. Pripremljene kuglice stavite u hladnjak 10 min da se stvori korica, zatm ih izvadite vani i ostavite na sobnoj temperaturi još približno 4 sata.

12. Istucite žumanjak s vrhnjem za šlag, pa tom mješavinom premažite peciva. Po želji pospite sezamom.

13. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 165˚C otprilike 20 – 25 minuta.