Brudet od bakalara

event 27.12.2020.

Brudet od bakalara je kralj blagdanskog stola, a kako ga priremiti na dalmatinski način donosimo u ovom receptu.

Sastojci:

  • 600-700 g sušenog bakalara
  • 600 g krumpira
  • 4 dl maslinovog ulja
  • 1 žuti luk isjeckan na tanke polumjesece
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 velika žlica domaće šalše ili 1 velika žlica pasirane rajčice

Postupak:

1. Bakalar prethodno pomočite u hladnu vodu i ostavite ga tako 3 dana mijenjajući vodu jedanput dnevno.

2. Četvrti dan bakalar prokuhajte 20 minuta, vodu ostavite u loncu pa ga očistite dok je još topao. Lakše se čisti.

3. Odvojite kožu i kosti pa ih vratite u lonac s vodom u kojoj se kuhao bakalar. Kuhajte još 10 minuta. Po potrebi ulijte još vode. Treba vam otprilike 1,5 l tekućine.

4. Kad proključa, procijedite i koristite dobivenu tekućinu kao temeljac.

5. Nasjeckajte češnjak i peršin, a luk narežite na što tanje polumjesece.

6. Očistite krumpir pa ga narežite na pola centimetra debele ploške.

7. Kad ste pripremili sve sastojke u lonac ulijte 1 dl maslinovog ulja, složite red krumpira, red bakalara, pospite sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, dodajte luk izrezan na tanke polumjesece pa opet složite red krumpira, bakalara, pospite peršin, češnjak i luk.

Idealno bi bilo da je lonac u kojem kuhate bakalar širok i nizak.

8. Sve zalijte s 2 dl maslinovoga ulja, posolite i popaprite po želji. Ulijte temeljac toliko da prekrije sadržaj u loncu.

9. Kuhajte bakalar na srednje jakoj vatri. Kad zakuha dodajte žlicu domaće šalše od rajčice.

Svako malo tijekom kuhanja lonac protresite nekoliko puta kako nebi zagorio.

10. Po potrebi dodajte još temeljca.

11. Pred kraj kuhanja dodajte još malo peršina i češnjaka i zalijte s 1 dl maslinovog ulja.