za 2 bureka/pite

Burek/pita sa sirom

event 30.10.2020.

Brašno,voda i malo soli…jednostavno zamijesite meku lopticu koja će se nakon pola sata odmaranja moći jednostavno razvući.

Tijesto:

  • 1kg brašna za dizana tijesta T400 (glatko)
  • 600 ml vode
  • 20 g soli
  • 50 ml ulja

Za premazivanje tijesta će vam još trebati:

  • 3 dl ulja
  • 100 g otopljenog maslaca

Nadjev:

  • 750 g svježeg sira
  • 2 cijela jaja
  • 10 g soli

1. Prosijte brašno, dodajte sol, ulje i vodu. Sve sastojke stavite u posudu miksera i miješate spiralnim nastavkom 20-25min.

2. Nakon toga oblikujte 6 kuglica od po 260 g.

3. Rastopite maslac i pomiješajte ga s uljem pa s tom masnoćom dobro namažite oblikovane kuglice.

Dodavanjem maslaca ulju dobit ćete ukusnije tijesto, a tako premazane kuglice možete čuvati jedan dan u frižideru.

4. Kuglice pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da odmore 30 minuta kako bi se tijesto opustilo i bilo podatno za oblikovanje.

5. Napravite nadjev. U posudi izmiješajte sir, sol i jaja. Istucite kratko pjenjačom da se sastojci povežu.

6. Dobro namastite podlogu mješavinom ulja i maslaca kojom ste mazali kuglice. Razvucite jednu koru, uklonite debele rubove, preklopite sa sve četiri strane tako da dobijete kvadrat. Vrhove malo utisnite prstima da dobijete okrugli oblik. Stavite formirani krug sa strane.

7. Razvucite drugu koru, pokidajte opet debele rubove, na nju stavite tijesto koje ste formirali u krug pa rasporedite nadjev, opet preklopite sve četiri strane i utisnite vrhove.

8. Razvucite i zadnju koru, na nju stavite prve dvije kore koje ste nadjenuli i formirali, opet stavite nadjev i preklopite, utisnite krajeve i stavite u nauljenu posudu za pečenje.

9. Za jedan ovakav burek/pitu potrebne su 3 kuglice tijesta.

Burek/pitu možete raditi i na klasičan način tako da tijesto razvučete na stolnjaku i samo zarolate kao štrudlu ili štrukle. U tom slučaju možete oblikovati i veće kuglice.

10. Burek pecite otprilike 30 minuta u predgrijanoj pećnici na 230 stupnjeva.