8 kolačića

Čarobni kolačić od mrkve

event 06.11.2020.

Kombinacija cimeta, đumbira i mrkve koja obara s nogu.

Biskvit od mrkve, cimeta i đumbira:

  • 60 g brašna
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • pola male žličice sode bikarbone
  • na vršak noža praška za pecivo
  • pola male žličice cimeta
  • na vršak noža đumbira u prahu
  • 20 g suncokretovog ili sojinog ulja
  • 15 g iscjeđenog soka od svježe naranče
  • 1 jaje
  • 100 g sitno naribane mrkve

Krema od mrkve:

  • 170 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag
  • 80 g sitno sjeckane mrkve
  • 40 g šećera
  • pola male žličice cimeta
  • na vršak noža đumbira u prahu
  • 1,5 listić želatine

Mousse od jogurta:

  • 50 g mlijeka
  • 40 g šećera
  • 40 g žumanjaka
  • 3 listića želatine
  • 130 g grčkog jogurta
  • 250 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag

Narančasta glazura:

  • 4 listića želatine
  • 60 g vode
  • 100 g šećera
  • 100 g glukoznog sirupa
  • 80 g kondeziranog mlijeka
  • 40 g neutralne glazure
  • 2 g boje topive u vodi

Prhka podloga od oraha:

  • 60 g maslaca
  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 40 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 30 g mljevenih tostiranih oraha
  • 20 g jaja

Postupak:

1. Zagrijte pećnicu na 160 ˚C

2. Napravite biskvit. Pomiješajte sve suhe satojke. Prosijte u posudu za miksanje brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Dodajte šećer. Kratko promiješajte pa u suhe sastojke umiješajte ulje, sok od naranče i jaje. Miksajte 5 minuta.

3. Dodajte ribanu mrkvu. Sjedinite i ulijte smjesu na papir za pečenje u kalup promjera 20*30 cm. Biskvit pecite 20 minuta na 160 ˚C. Kad je gotov otavite ga da se potpuno ohladi.

4. Pripremite kremu od mrkve. Namočite želatinu u hladnu vodu i ostavite da omekša.

5. Kuhajte vrhnje, mrkvu, šećer i začine na laganoj vatri dok mrkva ne omekša. Iscjedite listiće želatine i dodajte u vruću smjesu.

6. Smjesu stavite u usku posudu i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Punite smjesom silikonske kalupe obujma 20 ml u obliku polukugle. Smrznite.

7. Napraviute mousse od jogurta. Potopite želatinu u hladnu vodu.

8. Kuhajte na laganoj vatri mlijeko, šećer i jaja. Kada krema dosegne temperaturu od 82 ˚C u nju dodajte namočene listiće želatine.

9. Dodajte smjesu u jogurt pa sve skupa kratko povežite blenderom. Ohladite smjesu do 30 ˚C pa laganim pokretima umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Vodite računa da ne pretučete vrhnje za šlag.

10. Za staklenu glazuru najprije u hladnoj vodi namočite želatinu.

11. U posudi kuhajte zajedno vodu, šećer i glukozni sirup do temperature od 110 ˚C. U sirup umiješajte želatinu. Tu smjesu prelijte preko sjeckane bijele čokolade i emulzirajte. Sve izmiješajte blenderom 2 – 3 minute pazeći da u smjesu ne uđe zrak.

12. Dodajte kondezirano mlijeko i neutralnu glazuru, a zatim dodajte boju. Opet kratko izblendajte. Glazuru koristite na temperaturi od 35 ˚C.

13. Za prhku keks podlogu s orasima pomiješajte sve suhe sastojke. Obavezno prosijte brašno. Dodajte kockice hladnog maslaca pa ih prstima utrljajte u suhe sastojke.

14. Nemojte dugo mijesiti. Trebate dobiti mrvičasto tijesto. U mrvičasto tijesto dodajte jaje i samo kratko spojite. Omotajte prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

15. Nakon 30 minuta razvaljajte imeđu dva papira za pečenje, izrežite željeni oblik i pecite u predgrijanoj pećnici 12 minuta na 160 ˚C.

Slaganje:

Biskvit koji ste ispekli izrežite pomoću okruglih kalupa promjera 4 – 5 cm. Polovinu kalupa napunite pripremljenim mousseom. Ostavite samo par minuta da se stisne u zamrzivaču. Izvadite i umetnite smrznute polukuglice u sredinu moussea. Izlijte preostali mousse skoro do samog vrha svake šupljine. Na vrh stavite biskvit i svaki lagano utisnite u mousse. Višak kreme će izići vani pa ga špatulom poravnajte preko biskvita. Sve skupa stavite u zamrzivač da se stisne preko noći ili minimalno 5 – 6 sati ovisno o jačini zamrzivača. Kada odlučite svoje kolačiće dekorirati izvadite iz zamrzivača. Zagrijte pripremjenu glazuru na radnu temperaturu (35 ˚C) i prelijte preko smrznutih kolačića. Kad su glazirani ostavite ih u hladnjaku kako vam glazura nebi sklizula s kolača. Dekorirajte po želji. Ako želite možete kolačić staviti na prhku keks podlogu koju raditepo navedenoj recepturi.