
Sastojci:
- 625 g Manitoba brašna (T-0)
- 9 g suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca
- 6 g šećera
- 5 g soli
- 325 g vode tjelesne temperature
Sastojci za premazivanje:
- 1 češanj češnjaka
- 5 g svježeg ružmarina
- 3 g origana ili timjana
- 50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 g morske soli
- U posudu prosijte brašno, dodajte kvasac, šećer i sol pa promiješajte.
- Dodajte vodu pa miksajte na maloj brzini nastavkom za tijesto ili mijesite rukom 10 – 15 minuta.
- Izvadite tijesto iz posude pa ga rukom oblikujte u kuglu.
- Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano namažite uljem, stavite tijesto pa posudu dobro omotajte prijanjajućom folijom.
- Ostavite da se diže na toplom 1,5 – 2 sata.
- Pripremite smjesu za premazivanje. Sitno nasjeckajte luk i ružmarin.
- U malu posudu stavite maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak, ružmarin te origano ili timjan. Sve dobro promiješajte.
- Kad se tijesto udvostručilo, izvadite ga iz posude, položite ga u lim veličine otprilike 300*350 mm pa ga lagano razvucite rukama. Prstima napravite udubljenja u tijestu kako bi zadržali ulje kojim ćete premazati focacciu.
- Pomoću četkice za tijesto premažite focacciu. Posolite ju preko cijele površine, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se diže još 20 – 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Pecite na 190˚C otprilike 15 minuta. Smanjite pećnicu na 180˚C i pecite još 10 – 15 minuta.
- Kad focacciu izvadite iz pećnice podignite jedan kraj pa provjerite je li ispod poprimila lijepu zlatnu boju. Ako nije pecite još 5 – 10 minuta. Sve ovisi o jačini vaše pećnice.
- Pečenu focacciu premažite ostatkom smjese kojom ste je premazali i prije pečenja, prebacite ju na rešetku da se ohladi. Ako ju ostavite u limu u kojem se pekla tjesto će ovlažiti i neće biti hrskavo.