1 Focaccia 300 * 350mm

Focaccia

event 03.01.2021.

Jednostavan recept za focacciu s maslinovim uljem, češnjakom, ružmarinom i origanom koju možete umijesiti i konzumirati isti dan.

Sastojci:

  • 625 g Manitoba brašna (T-0)
  • 9 g suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca
  • 6 g šećera
  • 5 g soli
  • 325 g vode tjelesne temperature

Sastojci za premazivanje:

  • 1 češanj češnjaka
  • 5 g svježeg ružmarina
  • 3 g origana ili timjana
  • 50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 g morske soli
  1. U posudu prosijte brašno, dodajte kvasac, šećer i sol pa promiješajte.
  2. Dodajte vodu pa miksajte na maloj brzini nastavkom za tijesto ili mijesite rukom 10 – 15 minuta.
  3. Izvadite tijesto iz posude pa ga rukom oblikujte u kuglu.
  4. Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano namažite uljem, stavite tijesto pa posudu dobro omotajte prijanjajućom folijom.
  5. Ostavite da se diže na toplom 1,5 – 2 sata.
  6. Pripremite smjesu za premazivanje. Sitno nasjeckajte luk i ružmarin.
  7. U malu posudu stavite maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak, ružmarin te origano ili timjan. Sve dobro promiješajte.
  8. Kad se tijesto udvostručilo, izvadite ga iz posude, položite ga u lim veličine otprilike 300*350 mm pa ga lagano razvucite rukama. Prstima napravite udubljenja u tijestu kako bi zadržali ulje kojim ćete premazati focacciu.
  9. Pomoću četkice za tijesto premažite focacciu. Posolite ju preko cijele površine, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se diže još 20 – 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  10. Pecite na 190˚C otprilike 15 minuta. Smanjite pećnicu na 180˚C i pecite još 10 – 15 minuta.
  11. Kad focacciu izvadite iz pećnice podignite jedan kraj pa provjerite je li ispod poprimila lijepu zlatnu boju. Ako nije pecite još 5 – 10 minuta. Sve ovisi o jačini vaše pećnice.
  12. Pečenu focacciu premažite ostatkom smjese kojom ste je premazali i prije pečenja, prebacite ju na rešetku da se ohladi. Ako ju ostavite u limu u kojem se pekla tjesto će ovlažiti i neće biti hrskavo.