Fritule

event 28.12.2020.

Tradicionalni dalmatinski desert od prženog tijesta slatka je uspomena iz djetinjstva. Recept se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj ima svoju verziju.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 25 g svježeg kvasca ili 8 g suhog kvasca
  • 70 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 10 g soli (dvije male žličice)
  • 2 narančine korice
  • 1 limunova korica
  • 1 ribana jabuka
  • 2 jaja
  • 100 g jogurta
  • 30 ml rakije
  • 300 ml mlijeka
  • šećer za posipanje

Postupak:

  1. U posudu stavite prosijano brašno, dodajte kvasac, šećer i vanilin šećer.
  2. Promiješajte kuhačom pa dodajte sol, ribanu koricu naranče i limuna te ribanu jabuku. Uvijek pazite da vam se sol i kvasac ne dodiruju jer se tijesto neće dignuti.
  3. Dodajte jaja, jogurt, rakiju i mlijeko pa sve dobro umijesite dok ne dobijete gusto tijesto.
  4. Tijeso ostavite da se diže na toplom 30 minuta pa ga premijesite i ostavite da se još jedanput digne.
  5. U lonac stavite toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
  6. Kada ste zagrijali ulje smanjite vatru. Možete se poslužiti drvenim štapićem. Štapić uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, a ako su oko štapića mjehurići manji ulje je idealne temperature za prženje.
  7. Gotovo tijesto uzimajte žlicom i stavljajte u vruće ulje. Fritule pržite na umjereno jakoj vatri dok ne poprime zlatno -smeđu boju. Ako fritule pržite na prevrućem ulju unutra će ostati sirove.
  8. Pržene fritule stavite u zdjelu, pospite kristal šećerom ili šećerom u prahu, te poslužite tople.