
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 25 g svježeg kvasca ili 8 g suhog kvasca
- 70 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 10 g soli (dvije male žličice)
- 2 narančine korice
- 1 limunova korica
- 1 ribana jabuka
- 2 jaja
- 100 g jogurta
- 30 ml rakije
- 300 ml mlijeka
- šećer za posipanje
Postupak:
- U posudu stavite prosijano brašno, dodajte kvasac, šećer i vanilin šećer.
- Promiješajte kuhačom pa dodajte sol, ribanu koricu naranče i limuna te ribanu jabuku. Uvijek pazite da vam se sol i kvasac ne dodiruju jer se tijesto neće dignuti.
- Dodajte jaja, jogurt, rakiju i mlijeko pa sve dobro umijesite dok ne dobijete gusto tijesto.
- Tijeso ostavite da se diže na toplom 30 minuta pa ga premijesite i ostavite da se još jedanput digne.
- U lonac stavite toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
- Kada ste zagrijali ulje smanjite vatru. Možete se poslužiti drvenim štapićem. Štapić uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, a ako su oko štapića mjehurići manji ulje je idealne temperature za prženje.
- Gotovo tijesto uzimajte žlicom i stavljajte u vruće ulje. Fritule pržite na umjereno jakoj vatri dok ne poprime zlatno -smeđu boju. Ako fritule pržite na prevrućem ulju unutra će ostati sirove.
- Pržene fritule stavite u zdjelu, pospite kristal šećerom ili šećerom u prahu, te poslužite tople.