4 osobe

Galette s tikvicama, sirom, pancetom i porilukom

event 17.07.2020.

Jednostavan i ukusan. Takav bi trebao biti svaki galette. Napuniš, preklopiš, premažeš, spečeš i uživaš.

Sastojci (tijesto):

  • 320 g integralnog pirovog brašna (možete raditi od bilo kojeg brašna ili kombinacije više vrsta)
  • 6 g soli
  • 230 g hladnog maslaca
  • 80 g hladne vode

Nadjev:

  • 2-3  tikvice
  • 50 g sjeckanog poriluka
  • 350 g svježeg sira
  • 100 g pancete
  • 3 jaja
  • sol i papar po želji
  • 75 g mozzarelle
  1. Nasjeckajte i posolite tikvice kako bi iz njih izvukli vlagu. Ostavite 20 – 30 minuta.
  2. Zamijesite tijesto. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte maslac izrezan na kockice i stvorite rukama mrvičastu smjesu. Dodajte vodu.
  3. Miješajte kratko kako tijesto nebi postalo žilavo. Umiješano tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  4. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
  5. Na laganoj vatri popržite pancetu izrezanu na kockice dok ne postane hrskava, dodajte poriluk i još minutu promiješajte zajedno. Ostavite da se ohladi pa dodajte smjesi sira i jaja.
  6. Posolite i popaprite po želji vodeći računa da je panceta slana pa ne pretjerujte sa soli.
  7. Pobrašnite radnu površinu i pomoću valjka razvaljajte tijesto u obliku kruga do debljine 3 – 5 mm. Nakon što ste tijesto razvaljali na željenu debljinu, namotajte ga na valjak pa prebacite na lim obložen pek papirom. Izbodite ga tupim nožem kako bi vlaga mogla izaći van.
  8. Po tijestu rasporedite nadjev, pazeći da ostavite oko 3 cm praznog prostora cijelim vanjskim rubom kruga. Po nadjevu rasporedite tikvice, prelijte maslinovim uljem i popaprite.
  9. Sada možete početi savijati rubove. Premažite rub jajem kako bi tijesto dobilo lijepu zlatnu boju tijekom pečenja i po želji pospite sezamom, lanom ili nekim drugim sjemenkama.
  10. Pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva, zatim po tijestu rasporedite mozzarellu i pecite još 10 minuta Poslužite vruće ili hladno. Uvijek je ukusno.