Sastojci (tijesto):
- 320 g integralnog pirovog brašna (možete raditi od bilo kojeg brašna ili kombinacije više vrsta)
- 6 g soli
- 230 g hladnog maslaca
- 80 g hladne vode
Nadjev:
- 2-3 tikvice
- 50 g sjeckanog poriluka
- 350 g svježeg sira
- 100 g pancete
- 3 jaja
- sol i papar po želji
- 75 g mozzarelle
- Nasjeckajte i posolite tikvice kako bi iz njih izvukli vlagu. Ostavite 20 – 30 minuta.
- Zamijesite tijesto. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte maslac izrezan na kockice i stvorite rukama mrvičastu smjesu. Dodajte vodu.
- Miješajte kratko kako tijesto nebi postalo žilavo. Umiješano tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
- Na laganoj vatri popržite pancetu izrezanu na kockice dok ne postane hrskava, dodajte poriluk i još minutu promiješajte zajedno. Ostavite da se ohladi pa dodajte smjesi sira i jaja.
- Posolite i popaprite po želji vodeći računa da je panceta slana pa ne pretjerujte sa soli.
- Pobrašnite radnu površinu i pomoću valjka razvaljajte tijesto u obliku kruga do debljine 3 – 5 mm. Nakon što ste tijesto razvaljali na željenu debljinu, namotajte ga na valjak pa prebacite na lim obložen pek papirom. Izbodite ga tupim nožem kako bi vlaga mogla izaći van.
- Po tijestu rasporedite nadjev, pazeći da ostavite oko 3 cm praznog prostora cijelim vanjskim rubom kruga. Po nadjevu rasporedite tikvice, prelijte maslinovim uljem i popaprite.
- Sada možete početi savijati rubove. Premažite rub jajem kako bi tijesto dobilo lijepu zlatnu boju tijekom pečenja i po želji pospite sezamom, lanom ili nekim drugim sjemenkama.
- Pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva, zatim po tijestu rasporedite mozzarellu i pecite još 10 minuta Poslužite vruće ili hladno. Uvijek je ukusno.