Gingerbread čovječuljci

event 26.11.2020.

Ova klasična božićna poslastica neizostavan je dio blagdanskog stola. Zabavno ih je raditi i jesti s obitelji.

Sastojci:

  • 580 g glatkog ili višenamjenskog brašna
  • 170 g šećera u prahu
  • 20 g začina za medenjake (Ako nemate gotov začin za medenjake izmiješajte cimet, zvjezdasti anis, korijander i klinčić u prahu u jednakom omjeru.)
  • 270 g meda
  • 40 g maslaca sobne temperature
  • 10 g sode bikarbone
  • 90 g vode

Kraljevska glazura:

  • 40 g bjelanjaka
  • 200 g šećera u prahu
  • boja topiva u vodi

Postupak:

1. U posudu prosijte brašno, šećer u prahu i začine za medenjake. Dodajte med i maslac.

2. Spiralnim ili s paddle nastavkom miješajte sve sastojke otprilike 5 minuta.

3. Otopite sodu bikarbonu u kipućoj vodi i dodajte je smjesi.

4. Nastavite miješati samo dok se svi sastojci ne sjedine.

Nemojte predugo miksati tijesto kako se nebi razvio gluten. U tom slučaju medenjaci će biti tvrdi i žilavi.

5. Tijesto izvadite iz posude, razvaljajte ga na približno 4 mm debljine. Površinu na kojoj valjate tijesto samo blago pospite brašnom.

6. Izrežite medenjake i stavite ih na pladanj obložen Silipat prostirkom ili papirom za pečenje.

7. Pecite ih na 170 ˚C 7- 8 minuta.

8. Pripremite kraljevsku glazuru.

9. Stavite bjelanjke u posudu miksera, dodajte prosijani šećer u prahu.

10. Miksajte žičanim nastavkom najprije najmanjom brzinom,  pa ju povećavajte kako bi dobili prozračnu  smjesu. Povremeno provjerite smjesu dok ne postignete željenu gustoću. Ako je potrebno, prilagodite glazuru dodavanjem još bjelanjka ili šećera dok ne dobijete smjesu podatnu za ukrašavanje medenjaka.

11. U dresir vrećicu stavite nastavak za pisanje, napunite ju glazurom glazurom, pa krenite s ukrašavanjem medenjaka. Ako nemate nastavak za pisanje samo vrh vrećice odrežite škarama.

12. Kraljevska glazura se brzo stvrdne, zato preko posude u koju ste stavili ostatak glazure stavite vlažnu krpu pazeći da ne dodiruje glazuru.

13. Ukrašene medenjake ostavite 20 – 30 minuta da se suše na zraku.