50 komada

Glazirani limun keksi

event 05.12.2020.

Ukusni keksi s limunom, umočeni u jednostavnu glazuru od limuna tope se u ustima.

Limun se u ovom keksiću može zamijeniti drugim voćem, poput naranče ili mandarine.

Sastojci:

  • 280 g prosijanog višenamjenskog brašna
  • 3 g praška za pecivo (pola male žličice)
  • 2 g soli (prstohvat)
  • 160 g šećera
  • 10 g arome vanilije
  • 10 g limunove korice
  • 225 g maslaca
  • 60 g jaja (cca 1 jaje)

Glazura:

  • 165 g šećerau prahu
  • 30 g limunovog soka

Postupak:

1. U posudu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i limunovu koricu.

2. Dodajte hladan maslac izrezan na kockice pa ga prstima utrljajte u tijesto dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

3. Dodajte jaje i u što manje pokreta spojite sve sastojke u glatko tijesto.

4. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 20 minuta.

5. Zagrijte pećnicu na 170 ˚C.

6. Kad je tijesto spremno, uzimajte komadiće tijesta od približno 15 g i formirajte ih u kuglice. Između svake kuglice ostavite 2 cm razmaka.

7. Pecite na 170˚C 10 – 12 minuta ili dok keksi ne poprime zlatnosmeđu boju.

8. Za glazuru u manjoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu i limunov sok.

9. Vrh svakog keksa umočite u pripremljenu glazuru i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se glazura stegne prije stavljanja keksića u hermetički zatvorenu posudu.