6 porcija

Gregada od grdobine

event 29.09.2020.

Svježi sastojci, jednostavna priprema i jasnoća okusa od malobrojnih, ali vrijednih začina iz dalmatinske kuhinje za vrhunski obrok.

Gregadu možete pripremiti od bilo koje bijele ribe. Jednako ukusna biti će i od kombinacije raže, mola, kovača, škampi, gropa…

Preporuka je ipak da to bude bijela riba s tvrđom konzistencijom mesa poput grdobine, šrpine ili kovača.

Sastojci:

  • 1,5 kg grdobine
  • 1 kg krumpira
  • 500 g žutog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • peršin
  • sol
  • papar u zrnu
  • lovorov list
  • 2 dl bijelog vina

Postupak:

  1. Očistite grdobinu. Skinite kožu s glave i repa, sa škarama otkinite oštre dijelove, zubalo i peraje. Glavu sa škarama usitnite na manje komade, a od repa napravite medaljone.
  2. Od kože, zubala i peraja možete skuhati temeljac tako da ih lagano popržite na ulju i ulijete cca 1 l vode, pa kuhate pola sata, procijedite i stavite sa strane.
  3. Krumpire očistite od kore, narežite na ploške debljine 1 cm i posolite. Očistite luk, prerežite ga na pola i narežite svaku polovicu na tanke polumjesece. Češnjak narežite na tanke ploške, a peršin sitno nasjeckajte.
  4. U širokom loncu na maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša. Kad postakleni, maknite lonac s vatre pa na luk složite red krumpira iskidanog na ploške.
  5. Na krumpir složite grdobinu i još jedan red krumpira, dodajte listiće češnjaka, peršin i papar u zrnu. Posolite.
  6. Podlijte bijelim vinom i pripremljenim temeljcem.
  7. Ne treba pretjerivati s tekućinom, ovisno o loncu neka bude otprilike 1 cm ispod zadnjeg sloja.
  8. Ovisno o veličini lonca može se slagati i više redova krumpira i ribe.
  9. Kad je krumpir skuhan i voda se reducirala dodajte peršin i ostavite poklopljeno 10 minuta.