Gregadu možete pripremiti od bilo koje bijele ribe. Jednako ukusna biti će i od kombinacije raže, mola, kovača, škampi, gropa…

Preporuka je ipak da to bude bijela riba s tvrđom konzistencijom mesa poput grdobine, šrpine ili kovača.
Sastojci:
- 1,5 kg grdobine
- 1 kg krumpira
- 500 g žutog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka
- peršin
- sol
- papar u zrnu
- lovorov list
- 2 dl bijelog vina
Postupak:
- Očistite grdobinu. Skinite kožu s glave i repa, sa škarama otkinite oštre dijelove, zubalo i peraje. Glavu sa škarama usitnite na manje komade, a od repa napravite medaljone.
- Od kože, zubala i peraja možete skuhati temeljac tako da ih lagano popržite na ulju i ulijete cca 1 l vode, pa kuhate pola sata, procijedite i stavite sa strane.
- Krumpire očistite od kore, narežite na ploške debljine 1 cm i posolite. Očistite luk, prerežite ga na pola i narežite svaku polovicu na tanke polumjesece. Češnjak narežite na tanke ploške, a peršin sitno nasjeckajte.
- U širokom loncu na maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša. Kad postakleni, maknite lonac s vatre pa na luk složite red krumpira iskidanog na ploške.
- Na krumpir složite grdobinu i još jedan red krumpira, dodajte listiće češnjaka, peršin i papar u zrnu. Posolite.
- Podlijte bijelim vinom i pripremljenim temeljcem.
- Ne treba pretjerivati s tekućinom, ovisno o loncu neka bude otprilike 1 cm ispod zadnjeg sloja.
- Ovisno o veličini lonca može se slagati i više redova krumpira i ribe.
- Kad je krumpir skuhan i voda se reducirala dodajte peršin i ostavite poklopljeno 10 minuta.