6 porcija

Gužvara

event 04.02.2021.

Jednostavan i brz recept za ukusnu i sočnu pitu gužvaru gotovu za svega sat vremena.

Sastojci:

  • 500 g integralnih kora za savijaču
  • 800 g svježeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 10 g soli (2 male žličice)
  • 5 jaja
  • 1 dl mineralne vode
  • 50 ml maslinovog ulja

Za posipanje

  • sezam, lan chia, kim

Mi gužvaru radimo u kalupu promjer (23cm *35 cm), a možete ju raditi i u kalupu za tortu promjera 28 cm)

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180˚C.
  2. Svježi sir i kiselo vrhnje izradite mikserom, dodajte jaja, sol i mineralnu vodu pa sve još kratko spojite.
  3. Kalup u kojem ćete peći gužvaru dobro nauljite maslinovim uljem.
  4. Na dno kalupa položite dvije kore ili ako imate uski kalup jednu koru presavijte tako da dobijete dva lista. Jednu koru ostavite sa strane za kraj. Svaku iduću koru zgužvajte rukama i umočite u zdjelu sa smjesom, tako da korom zagrabite malo smjese.
  5. Tako zgužvane i namočene kore poredajte jednu pored druge na onu prvu koru u posudi za pečenje. Ako vam je ostalo nadjeva, ostatak prelijte preko zgužvanih kora.
  6. Rubove donje kore presavijte preko sira pa sve zajedno prekrijte preostalom korom, a rubove utisnite sa strane.
  7. Zadnju koru namažite maslinovim uljem i pospite sjemenkama po želji.
  8. Pripremljenu gužvaru pecite 45 minuta na 180˚C.
  9. Toplu pitu poslužite sa čašom jogurta ili kefira.

Pitu možete raditi na način da stavite dvije kore ili jednu presavijenu na dno, namažete nadjevom, preklopite drugom korom, opet premažete nadjevom, prklopite korom i tako redom dok ne potrošite sve kore.