cca 18 komada

Hrpice s bademom i čokoladom

event 10.11.2020.

Uživat ćete u svakom zalogaju ovih ukusnih pločica s bademom i čokoladom. Mogu se izrađivati u hrpicama ili pomoću kalupa za čokoladu ako želite regulirati veličinu i težinu.

Sastojci:

  • 30 g vode
  • 40 g šećera
  • 200 g usitnjenih blanširanih badema
  • 10 g šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade (može i mliječna)

Postupak:

1. U manji lonac ulijte 2 dl vode i stavite na štednjak da zakipi. U kipuću vodu stavite bademe. Neka ključaju jednu minutu. Odmah ih ocijedite i isperite hladnom vodom. Osušite ih papirnatim ručnikom. Prstima lagano pritisnite bademe kako bi im uklonili opnu. Izrežite ih na četvrtine.

2. Kuhajte vodu i šećer u loncu dok se sav šećer ne otopi.

3. Maknite lonac s vatre i nasjeckane bademe prelijte pripremljenim šećernim sirupom. Dobro izmiješajte kako bi se bademi obložili sirupom sa svih strana.

3. Rasporedite bademe na pladanj obložen Silpat prostirkom ili na papir za pečenje. Pospite ih kroz sito šećerom u prahu.

4.Pecite bademe na 180 ° C otprilike 10-12 minuta. Nakon kratkih razmaka bademe kuhačom promiješajte kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.

5. Bademe ohladite na sobnoj temperaturi.

6. Temperirajte tamnu ili mliječnu čokoladu, a zatim u nju umiješajte pečene bademe.

TEMPERIRANJE ČOKOLADE

Usitnite čokoladu, pa ostavite 2/3 sa strane, ostatak u posudu u kojoj ćete otopiti čokoladu. Na vatru stavite posudu s vodom i na nju veću posudu u koju ste stavili usitnjenu čokoladu. Čokoladu miješajte dok se ne otopi i dosegne temperaturu od 40˚C – 45˚C, ovisno o vrsti čokolade. Zatim slijedi hlađenje. Otopljenoj čokoladi dodajte preostalu trećinu čokolade. Miješajte dok čokolada ne dosegne potrebnu temperaturu.

50/55°C (topljenje), 28/29°C (hlađenje) i 32/34°C (radna temperatura)

45°C (topljenje) – 27/28°C (hlađenje) – 30/31°C (radna temperatura)

7. Pripremljenu smjesu možete oblikovati u male hrpice. Žlicom stavite male hrpice na pladanj obložen papirom za pečenje i ostavite da se stegnu u hladnjaku 5 – 8 minuta. Možete koristiti i kalup za čokoladu.

8. Ukrasite ih po želji.