6 porcija

Hrskavo carsko meso s kremom od žute mrkve i celera

event 17.12.2020.

Jelo koje može poslužiti kao inspiracija za novogodišnji ručak.

Sastojci:

  • 2,5 kg carskog
  • 1,5 kg krumpira
  • 1 srednji žuti luk
  • sol

Za marinadu:

  • 1 žlica Dijon senfa
  • 100 ml biljnog ulja
  • ½  žličice slatke paprike
  • ½ žličice kajenskog papra
  • ½ žličice češnjaka u granulama

Za kremu od žute mrkve i celera:

  • 800 g žute mrkve
  • 200 g korijena celera
  • 100 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • sol
  • papar
  1. Napravite marinadu tako da izmiješate sve navedene satojke.
  2. Carsko meso zarežite na kvadrate na strani kože, posolite i premažite s unaprijed pripremljenom marinadom pa ostavite minimalno pola sata u hladnjaku.
  3. U posudu za pečenje stavite peći meso s jednim lukom 2 sata na 150˚C. Koža uvijek mora bit okrenuta prema gore.
  4. U međuvremenu očistite krumpir i izrežite na željeni oblik. Krumpir stavite kuhati u zasoljenu ključalu vodu 10 minuta. Nakon toga ga dobro isperite i ohladite hladnom vodom.
  5. U drugi lonac stavite kuhati mrkvu i celer i dodajte malo soli. Kad je povrće skuhano stavite u blender i izmiksajte sa 100ml mliječnog vrhnja za šlag, začinite po želji.
  6. Nakon 2 sata pečenja meso prebacite na rešetku, a posudu u kojoj ste pekli meso s ocijeđenom masnoćom stavite ispod mesa i ubacite krumpir. Nakon 45 minuta povisite temperaturu na 250˚C s upaljenim gornjim grill grijačem i ostavite 5-10minuta.
  7. Na ovaj način ćete dobiti idealno hrskavu kožicu s mjehurićima.