cca 60 kolačića

Husari

event 13.12.2020.

Neodoljivo prhki keksić jedan je od najpopularnijih božićnih keksa. Zahtjeva strpljenje i malo više vremena, a trud se itekako isplati.

Sastojci:

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera
  • 10 g vanilin burbon šećera
  • prstohvat soli
  • 40 g žumanjaka
  • 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 300 g oštrog brašna

Sastojci za punjenje i ukrašavanje:

  • šećer za posipanje
  • 100 g marmelade od šipka
  • 1 vekika žlica ruma

1. Tostirajte lješnjake na 180 °C 10-ak minuta. Očistite koru pa ga sameljite u brašno.

2. Da biste napravili tijesto stavite omekšani maslac, šećer i vanilin burbon šećer u posudu samostojećeg miksera i miksajte plosnatim nastavkom dok smjesa ne postane kremasta. 

Ako nemate plosnati/paddle nastavak miksajte ručnim električnim mikserom žičanim nastavcima, a u trenutu kad dodajete suhe sastojke uzmite spiralni nastavak i njime kratko miksajte dok se sastojci ne sjedine.

3. Dodajte prstohvat soli i jaja pa nastavite miksati dok se jaja ne povežu u smjesu.

4. Izmiješajte prosijano brašno s tostiranim mljevenim lješnjacima, pa tu smjesu dodajte u smjesu maslaca, šećera i jaja i miksajte kratko dok se sastojci ne sjedine.

5. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 1 sat.

6. Od ohlađenog tijesta uzimajte komadiće od približno 10 g i formirajte ih u kuglice.

Ljepši su kad su manji.Prilikom pečenja će malo narasti.

6. Stavite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom ili Silipat prostirkom i između svakog ostavite 2 cm prostora.

7. Svakoj kuglici napravite udubljenje s vrhom drvene kuhače. 

Uzmite kuhaču s tanjim drškom jer će se prilikom pečenja rupica još proširiti. Ja uvijek koristim dječju kuhaču jer je drško promjera 0,5 mm.

8. Pecite kekse na 170 °C 12-15 minuta dok ne porumene.

Pazite da se ne prepeku!

9. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade. 

10. U manjem loncu lagano zagrijte marmeladu s žlicom ruma, dobro ju izradite da bude glatka i bez grudica.

11. Keksiće pospite šećerom u prahu. Marmeladu napunite u dresir vrećicu, odrežite samo malo vrh, zatim svaku rupicu napunite s pripremljenom marmeladom.

12. Keksiće čujavjte u zatvorenoj posudi.