Sastojci:
- 200 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera
- 10 g vanilin burbon šećera
- prstohvat soli
- 40 g žumanjaka
- 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 300 g oštrog brašna
Sastojci za punjenje i ukrašavanje:
- šećer za posipanje
- 100 g marmelade od šipka
- 1 vekika žlica ruma
1. Tostirajte lješnjake na 180 °C 10-ak minuta. Očistite koru pa ga sameljite u brašno.
2. Da biste napravili tijesto stavite omekšani maslac, šećer i vanilin burbon šećer u posudu samostojećeg miksera i miksajte plosnatim nastavkom dok smjesa ne postane kremasta.
Ako nemate plosnati/paddle nastavak miksajte ručnim električnim mikserom žičanim nastavcima, a u trenutu kad dodajete suhe sastojke uzmite spiralni nastavak i njime kratko miksajte dok se sastojci ne sjedine.
3. Dodajte prstohvat soli i jaja pa nastavite miksati dok se jaja ne povežu u smjesu.
4. Izmiješajte prosijano brašno s tostiranim mljevenim lješnjacima, pa tu smjesu dodajte u smjesu maslaca, šećera i jaja i miksajte kratko dok se sastojci ne sjedine.
5. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 1 sat.
6. Od ohlađenog tijesta uzimajte komadiće od približno 10 g i formirajte ih u kuglice.
Ljepši su kad su manji.Prilikom pečenja će malo narasti.
6. Stavite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom ili Silipat prostirkom i između svakog ostavite 2 cm prostora.
7. Svakoj kuglici napravite udubljenje s vrhom drvene kuhače.

8. Pecite kekse na 170 °C 12-15 minuta dok ne porumene.
Pazite da se ne prepeku!
9. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade.
10. U manjem loncu lagano zagrijte marmeladu s žlicom ruma, dobro ju izradite da bude glatka i bez grudica.
11. Keksiće pospite šećerom u prahu. Marmeladu napunite u dresir vrećicu, odrežite samo malo vrh, zatim svaku rupicu napunite s pripremljenom marmeladom.
12. Keksiće čujavjte u zatvorenoj posudi.