cca 50 keksića

Išleri

event 20.11.2020.

Mali slatki keksić neizostavan dio blagdanskog stola.

Prhki keks:

  • 350 g oštrog brašna
  • 80 g šećera u prahu
  • 100 g tostiranih mljevenih oraha
  • 10 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • 1 bjelanjak

Krema:

  • 80 g žumanjaka
  • 80 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca

Čokoladna glazura:

  • 150 g čokolade
  • 100 g maslaca

Postupak:

  1. Da biste napravili tijesto, prosijte u posudu brašno i šećer u prahu, dodajte orahe, vanilin šećer, prstohvat soli i maslac.
  2. Prstima utrljajte brašno u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  3. Dodajte bjelanjak i kratko rukama povežite sve sastojke.
  4. Zamotajte tijesto u prijanjajuću foliju i ostavite ga da odmori 30 minuta.
  5. U međuvremenu napravite kremu.
  6. Žumanjke i šećer kuhajte na pari, a maslac pjenasto izradite.
  7. Kad se žumanjci ohlade umiješajte ih u izrađeni maslac.
  8. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3 mm.
  9. Izrežite krugove promjera 3 cm i stavite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom.
  10. Keksiće pecite na 160˚C 15-ak minuta dok ne porumene.
  11. Napunite kremom dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 10 mm i istisnite malo kreme na ravnu stranu jednog keksa. Pritisnite kremu ravnom stranom drugog keksa.
  12. Stavite kekse u hladnjak da se stisnu prije glaziranja.
  13. Da biste napravili glazuru otopite na pari čokoladu i dodajte maslac.
  14. Gornju stranu kolačića umočite u glazuru i ukrasite po želji. Ostavite ih da se stisnu i čuvajte u hladnjaku.