SASTOJCI
Za temeljac:
- 500 g pršuta ili suhog mesa
- 1/2 luka,
- 3 male stabljike peršina, grubo sjeckanog
- 1/2 srednje mrkve, oguljene, nasjeckane na par komada
- 1/2 češnjaka
- 1 lovorov list
- 6 zrna crnog papra
Za juhu:
- 4 žlice maslaca
- 1/2 glavice luka, sitno sjeckani
- 1 mala mrkva, oguljena i izrezana na kockice
- prstohvat soli
- 1/2 šalice bijelog vina
- prstohvat lišća mente
- 500 g graška
- maslinovo ulje
- svježe mljeveni crni papar
- kiselo vrhnje
PRIPREMA
Temeljac:
1. U lonac stavite pršut, povrće, lovorov list, papar u zrnu i litru vode pa kuhajte na jakoj vatri. Kad zakuha smanjite vatru na nisku razinu i kuhajte još 45 minuta, sve dok meso nije toliko nježno da pada s kosti.
2. Uklonite meso od kosti, a temeljac prosijte kroz sito.
Juha:
1.Stavite maslac u veliku posudu koja ima poklopac i zagrijte na srednju toplinu. Kad maslac počne pjeniti, dodajte luk, mrkvu i sol pa promiješajte. 2.Poklopite lonac i kuhajte miješajući oko 15 minuta.
3.Dodajte vino i zakuhajte. Neka vino kuha dok gotovo ne nestane, oko 5 minuta. Dodajte mentu, 4 šalice temeljca i zakuhajte, a zatim dodajte grašak.Kuhajte sve dok se grašak ne omekani, oko 5 minuta.
6.Sadržaj lonca, malo po malo izblendajte u multipraktiku.
7.Vratite dobiveni zeleni pire od graška u veliku posudu, dodajte pršut i pirjajte na vrlo laganoj vatri oko 5 minuta, kako bi se okusi izmiješali. 8.Probajte i po potrebi posolite. Koliko soli trebate dodati ovisit će o tome koliko je bio slani pršut .
9.Dodajte žlicu maslinovog ulja, malo crnog papra i par listića mente.Zatim dodajte žlicu kiselog vrhnja.
12.Poslužite juhu i dodajte nasjeckanog peršina.
