6 osoba

Juha od graška i pršuta

event 08.09.2020.

Mladi grašak u kombinaciji s mladom mrkvom i peršinom uz dodatak pršuta naš je favorit među proljetnim juhama.


SASTOJCI

Za temeljac:

  • 500 g pršuta ili suhog mesa 
  • 1/2 luka,
  • 3 male stabljike peršina, grubo sjeckanog
  • 1/2 srednje mrkve, oguljene, nasjeckane na par komada
  • 1/2 češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 6 zrna crnog papra


Za juhu:

  • 4 žlice maslaca
  • 1/2 glavice luka, sitno sjeckani
  • 1 mala mrkva, oguljena i izrezana na kockice
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice bijelog vina
  • prstohvat lišća mente
  • 500 g graška
  • maslinovo ulje
  • svježe mljeveni crni papar
  • kiselo vrhnje

PRIPREMA

Temeljac:
1. U lonac stavite pršut, povrće, lovorov list, papar u zrnu i litru vode pa kuhajte na jakoj vatri. Kad zakuha smanjite vatru na nisku razinu i kuhajte još 45 minuta, sve dok meso nije toliko nježno da pada s kosti.
2. Uklonite meso od kosti, a temeljac prosijte kroz sito.


Juha:
1.Stavite maslac u veliku posudu koja ima poklopac i zagrijte na srednju toplinu. Kad maslac počne pjeniti, dodajte luk, mrkvu i sol pa promiješajte. 2.Poklopite lonac i kuhajte miješajući oko 15 minuta.
3.Dodajte vino i zakuhajte. Neka vino kuha dok gotovo ne nestane, oko 5 minuta. Dodajte mentu, 4 šalice temeljca i zakuhajte, a zatim dodajte grašak.Kuhajte sve dok se grašak ne omekani, oko 5 minuta.
6.Sadržaj lonca, malo po malo izblendajte u multipraktiku.

7.Vratite dobiveni zeleni pire od graška u veliku posudu, dodajte pršut i pirjajte na vrlo laganoj vatri oko 5 minuta, kako bi se okusi izmiješali. 8.Probajte i po potrebi posolite. Koliko soli trebate dodati ovisit će o tome koliko je bio slani pršut .
9.Dodajte žlicu maslinovog ulja, malo crnog papra i par listića mente.Zatim dodajte žlicu kiselog vrhnja.

12.Poslužite juhu i dodajte nasjeckanog peršina.