cca 60 komada

Kokos kiflice

event 19.12.2020.

Čarobni kolačić koji oživljava najljepša sjećanja. Zbog svojeg oblika potkove kažu da donosi sreću

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo (1 mala žličica)
  • 140 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin burbon šećera
  • 200 g kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 g hladnog maslaca
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje

Postupak:

  1. U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu.
  2. Dodajte vanilin burbon šećer, kokosovo brašno i prstohvat soli.
  3. Sve suhe sastojke promiješajte pa dodajte maslac izrezan na kockice.
  4. Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke.
  5. Kad dobijete mrvičasto tijesto, dodajte kiselo vrhnje i jaje pa u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku da odmori 30 minuta.
  6. Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 10 g) i dlanom ih oblikujte u kuglicu. Od kuglice napravite valjak pa ga zarolajte u kiflicu.
  7. Pecite ih oko 10 minuta, ovisno o pećnici i debljini kiflica na 170˚C.
  8. Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
  9. Još tople ih uvaljajte u šećer u prahu.
  10. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji dva tjedna.