18 komada

Kolač od mrkve

event 17.07.2020.

Sočan, mirisan i zdrav. Upravo takav je ovaj nama najdraži biskvitni kolač koji ostaje takav i nekoliko dana nakon pečenja.

Mi smo pekli male kuglofe, a ostatak u duguljastom kalupu za kruh, ali isto tako možete napraviti mafine ili običan okrugli kolač.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • 250 g pirovog brašna (glatkog, raženog ili integralnog)
  • 12 g praška za pecivo
  • 70 g kokosovog brašna
  • 100 g badema ili lješnjaka (tostiranih)
  • 100 g oraha (sjeckanih)
  • 10 g cimeta
  • prstohvat soli
  • 200 g mrkve
  • 1 jabuka
  • 10 g tamne čokolade

Priprema:

1. Tostirajte bademe ili lješnjak ovisno o tome za što ste se odlučili (može i kombinacija) u pećnici na 180 stupnjeva oko 6 minuta. Nasjeckajte orahe na sitne komadiće, a čokoladu na grublje.

2. Prosijte u zdjelu brašno i prašak za pecivo, dodajte kokosovo brašno, orašaste plodove, cimet i sol.

3. Pomiješajte sir, jaja i sol pa miješajte da dobijete smjesu prikladnu za mazanje.

Prvo nasjeckajete….

4. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

5. Kalupe premažite maslacem i pospite smeđim šećerom ili obložite papirom za pečenje.

6. Miksajte jaja i šećere dok ne postanu pjenasti. Dodajte maslac, kratko izmiksajte pa umješajte sve suhe sastojke, a zatim ribanu mrkvu i jabuku. Na kraju umiješajte kockice grubo nasjeckane čokolade.

NAPOMENA:

U ovaj kolač umjesto pirovog možete staviti glatko, raženo ili integralno brašno. Umjesto maslaca kokosovo ili neko drugo ulje, a umjesto smeđeg šećera muscovado ili kokosov šećer.