Kalup promjera cca 20*30

Kolač sa suhim voćem

event 23.11.2020.

Svakim zalogajem ovog kolača sa suhim voćem osjetit ćete eksploziju raznih okusa. Zdrav je i lagan za pripremu.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 100 g tostiranih sjeckanih badema
  • 100 g tostiranih sjeckanih lješnjaka
  • 100 g tostiranih sjeckanih oraha
  • 200 g grožđica
  • 50 g aranzina
  • 100 g sjeckanih suhih smokava
  • 100 g sjeckanih marelica

U ovom se kolaču slobodno možete poigrati kombinacijom suhog voća. Ukoliko nemate neku namirnicu možete povećati količinu one koju imate. Možete dodati i neko drugo sušeno voće, npr. brusnice, suhe šljive…)

Postupak:

1. Tostirajte bademe, lješnjake i orahe 10 minuta na 180 °C pa ih grubo nasjeckajte. Nasjeckajte i suhe smokve i marelice.

2. Mikserom pjenasto istucite jaja sa šećerima i prstohvatom soli.

3. Izvažite brašno, dodajte mu žličicu praška za pecivo, pa kroz sito lagano dodajite u smjesu jaja i šećera miješajući nježno špatulom.

4. Dodajte cimet i suho voće pa sve zajedno spojite u homogenu smjesu.

Smjesa će po ovoj recepturi biti jako gusta, no možete ukoliko želite smanjiti količinu suhog voća.

5. Obložite kalup papirom za pečenje, pa u njega ravnomjerno rasporedite smjesu.

Mi smo koristili kalup veličine 20*30. Možete koristiti i kalup za Božićni kruh ili Stollen.

6. Kolač pecite 40 minuta u predgrijanoj pećnici na 160˚C. Kako bi bili sigurni da je pečen u sredinu ubodite čačkalicu. Ako čačkalica izađe suha kolač je gotov. Kad se ohladi režite ga na trake promjera 3 – 4 cm, a onda na ploške debele 5mm.

Režite kolač oštrim nožem na dasci. Čuvajte ga omotanog prijanjajućom folijom kako se nebi osušio.