4 porcije

Krem juha od divljih šparoga

event 28.04.2021.

Malo zelenila i topline u obliku krem juhe od šparoga. Recept se nalazi na linku u opisu profila.

Sastojci:

  • 40 g maslaca
  • 150 g crvenog luka (1 veći sitno sjeckani luk )
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g krumpira (2 manja krumpira)
  • 1 l temeljca od drvenastog dijela šparoga
  • sol i papar po želji
  • 200 g divljih šparoga
  • do 130 ml mliječnog slatkog vrhnja

Postupak:

  1. Šparoge operite i odstranite donji najtvrđi dio pa od njega napravite temeljac tako da ih kuhate u vodi 10 – ak minuta.
  2. Vrhove šparoga narežite na komadiće duge 2-3 cm i stavite na stranu.
  3. Krumpir izrežite na male kockice, a luk sitno nasjeckajte. Češnjak samo očistite i ostavite ga u komadu.
  4. U posudi zagrijte maslac i na njemu popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte 2 češnja češnjaka u komadu te krumpir izrezan na kockice i dinstajte stalno podlijevajući temeljcem sve dok krumpir ne omekša.
  5. Izvadite češnjak pa dodajte začine, šparoge i preostali dio temeljca.
  6. Kuhajte još 10 minuta dok šparoge omekšaju.
  7. Gotovu juhu usitnite štapnim mikserom kako biste dobili kremastu strukturu.
  8. Dodajte mliječno slatko vrhnje, po potrebi dodajte još začina ili temeljca i kratko prokuhajte.
  9. Prije posluživanja dodajte par kapi mliječnog slatkog vrhnja i u svaki tanjur nekoliko vrhova šparoga koje ste prokuhali u ključaloj vodi svega 2 do 3 minute.