
Sastojci:
- 40 g maslaca
- 150 g crvenog luka (1 veći sitno sjeckani luk )
- 2 češnja češnjaka
- 150 g krumpira (2 manja krumpira)
- 1 l temeljca od drvenastog dijela šparoga
- sol i papar po želji
- 200 g divljih šparoga
- do 130 ml mliječnog slatkog vrhnja
Postupak:
- Šparoge operite i odstranite donji najtvrđi dio pa od njega napravite temeljac tako da ih kuhate u vodi 10 – ak minuta.
- Vrhove šparoga narežite na komadiće duge 2-3 cm i stavite na stranu.
- Krumpir izrežite na male kockice, a luk sitno nasjeckajte. Češnjak samo očistite i ostavite ga u komadu.
- U posudi zagrijte maslac i na njemu popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte 2 češnja češnjaka u komadu te krumpir izrezan na kockice i dinstajte stalno podlijevajući temeljcem sve dok krumpir ne omekša.
- Izvadite češnjak pa dodajte začine, šparoge i preostali dio temeljca.
- Kuhajte još 10 minuta dok šparoge omekšaju.
- Gotovu juhu usitnite štapnim mikserom kako biste dobili kremastu strukturu.
- Dodajte mliječno slatko vrhnje, po potrebi dodajte još začina ili temeljca i kratko prokuhajte.
- Prije posluživanja dodajte par kapi mliječnog slatkog vrhnja i u svaki tanjur nekoliko vrhova šparoga koje ste prokuhali u ključaloj vodi svega 2 do 3 minute.