6 porcija

Krem juha od vrganja

event 24.10.2020.

Mirisi i okusi jeseni.

Sastojci:

  • 500g vrganja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 manji krumpir
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 100 g maslaca
  • 1 lovorov list
  • 1 dl bijelog vina
  • kim
  • sol
  • papar
  • ulje
  • kruh za krutonse

Postupak:

  1. Očistite i operite vrganje. Narežite ih na listove debljine 3-5 milimetara.
  2. Izrežite krumpir na male kockice, a luk i češnjak sitno isjeckajte.
  3. Na zagrijano ulje dodajte luk. Kad postane staklast dodajte češnjak,vrganje i krumpir.
  4. Sve sastojke dinstajte nekoliko minuta. Podlijte bijelim vinom.
  5. Ako volite pikantne juhe dodajte jednu ljutu papričicu.
  6. Kad vino ishlapi postepeno dodajte vrući temeljac i sve usitnite štapnim mikserom. Kuhajte još 15 – ak minuta.
  7. Nakon 10 minuta dodajte maslac i vrhnje za šlag.
  8. Za bolji okus, kruh iskidajte na kockice i prepržite na malo maslaca.
  9. Možete servirati i uz sjeckani peršin ili žlicu tučenog mliječnog slatkog vrhnja.