Sastojci:
- 500g vrganja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 manji krumpir
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g maslaca
- 1 lovorov list
- 1 dl bijelog vina
- kim
- sol
- papar
- ulje
- kruh za krutonse
Postupak:
- Očistite i operite vrganje. Narežite ih na listove debljine 3-5 milimetara.
- Izrežite krumpir na male kockice, a luk i češnjak sitno isjeckajte.
- Na zagrijano ulje dodajte luk. Kad postane staklast dodajte češnjak,vrganje i krumpir.
- Sve sastojke dinstajte nekoliko minuta. Podlijte bijelim vinom.
- Ako volite pikantne juhe dodajte jednu ljutu papričicu.
- Kad vino ishlapi postepeno dodajte vrući temeljac i sve usitnite štapnim mikserom. Kuhajte još 15 – ak minuta.
- Nakon 10 minuta dodajte maslac i vrhnje za šlag.
- Za bolji okus, kruh iskidajte na kockice i prepržite na malo maslaca.
- Možete servirati i uz sjeckani peršin ili žlicu tučenog mliječnog slatkog vrhnja.