Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 5 g soli
- 5 jaja
- 20 g svinjske masti ili maslaca
- 1 ribana korica limuna
- 1 ribana korica naranče
- 1 dl prošeka
Postupak:
- U posudu stavite jaja, šećer, vanilin šećer, sol, svinjsku mast i prošek pa sve pjenasto izradite.
- Kada ste sve dobro izmiksali, dodajte limunovu i narančinu koricu
- Postepeno dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
- Miksajte spiralnim nastavkom za tijesto dok ne dobijete homogeno tijesto, otprilike kao tijesto za rezance.
- Izvadite tijesto iz posude pa ga rukama još malo razradite, podijelite ga na 4 jednaka dijela i svaki omotajte prijanjajućom folijom i ostavite ga da odmori 30 minuta do 1 sat.
- Pobrašnite radnu površinu i tijesto valjkom razvaljajte na debljinu od 2 mm, zatim ga zupčastim kotačićem izrežite na trake široke 1 – 2 cm. Trake mogu biti raznih dužina od 10 do 15 cm. Vežite ih u sredini.
- U lonac stavite toliko ulja da kroštule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
- Kada ste zagrijali ulje smanjite vatru. Možete se poslužiti drvenim štapićem. Štapić uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, a ako su oko štapića mjehurići manji ulje je idealne temperature za prženje.
- Pripremljene kroštule stavljajte u vruće ulje. Pržite ih na umjereno jakoj vatri dok ne poprime zlatno -smeđu boju. Ako kroštule pržite na prevrućem ulju unutra će ostati sirove.
- Pržene kroštule stavite u zdjelu, i još tople pospite šećerom u prahu.
- Kroštule čuvajte u zatvorenoj kutiji.