Kroštule

event 24.01.2021.

Dalmatinska slastica čiji se recept prenosi s koljena na koljeno. Neizostavan su dio svakog većeg slavlja, a poslužuju se uz domaći prošek, komovicu i dobru dalmatinsku travaricu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 5 g soli
  • 5 jaja
  • 20 g svinjske masti ili maslaca
  • 1 ribana korica limuna
  • 1 ribana korica naranče
  • 1 dl prošeka

Postupak:

  1. U posudu stavite jaja, šećer, vanilin šećer, sol, svinjsku mast i prošek pa sve pjenasto izradite.
  2. Kada ste sve dobro izmiksali, dodajte limunovu i narančinu koricu
  3. Postepeno dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
  4. Miksajte spiralnim nastavkom za tijesto dok ne dobijete homogeno tijesto, otprilike kao tijesto za rezance.
  5. Izvadite tijesto iz posude pa ga rukama još malo razradite, podijelite ga na 4 jednaka dijela i svaki omotajte prijanjajućom folijom i ostavite ga da odmori 30 minuta do 1 sat.
  6. Pobrašnite radnu površinu i tijesto valjkom razvaljajte na debljinu od 2 mm, zatim ga zupčastim kotačićem izrežite na trake široke 1 – 2 cm. Trake mogu biti raznih dužina od 10 do 15 cm. Vežite ih u sredini.
  7. U lonac stavite toliko ulja da kroštule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
  8. Kada ste zagrijali ulje smanjite vatru. Možete se poslužiti drvenim štapićem. Štapić uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, a ako su oko štapića mjehurići manji ulje je idealne temperature za prženje.
  9. Pripremljene kroštule stavljajte u vruće ulje. Pržite ih na umjereno jakoj vatri dok ne poprime zlatno -smeđu boju. Ako kroštule pržite na prevrućem ulju unutra će ostati sirove.
  10. Pržene kroštule stavite u zdjelu, i još tople pospite šećerom u prahu.
  11. Kroštule čuvajte u zatvorenoj kutiji.