Kruh od graham brašna

event 09.11.2020.

Kruh od graham brašna, poznatijeg kao integralno brašno duže zadržava svježinu. Tamniji je, punijeg okusa, bogat mineralima, vlaknima i proteinima.

Sastojci:

  • 1 kg graham brašna
  • 20 g soli
  • 700 g hladne vode
  • 20 g svježeg kvasca

Postupak:

Posudu u kojoj ćete peći kruh stavite u pećnicu na 250˚C kako bi se dobro ugrijala.

1. U zdjelu prosijte brašno, dodajte ostale sastojke pazeći pri tom da kvasac ne bude u direktnom kontaktu sa soli koja ubija kvasac.

2. Miješajte ručno ili električnim mikserom (nastavkom za tijesto) najprije najmanjom,a zatim najvećom brzinom dok ne postane glatko i podatno.

 3. Tijesto prekrijte i ostavite hladnjaku da se diže.

4. Svakih 30 minuta napravite četiri serije razvačenja i presavijanja.

5. Nakon toga tijesto ostavite u zatvorenoj posudi u hladnjaku preko noći.

6. Prednost je što ovakvo tijesto možete koristiti 4 – 5 dana ako se čuva u hladnjaku.

7. Prije pečenja tijesto oblikujte i stavite u košaricu za dizanje.

8. Ostavite na toplom mjestu.

9. Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na papir za pečenje, zarežite žiletom po želji.

10. Tijesto zajedno s papirom prebacite u prethodno zagrijanu metalnu posudu.

11. Kruh pecite oko 25 minuta na 250˚C.