Sastojci:
- 1 kg graham brašna
- 20 g soli
- 700 g hladne vode
- 20 g svježeg kvasca
Postupak:
Posudu u kojoj ćete peći kruh stavite u pećnicu na 250˚C kako bi se dobro ugrijala.
1. U zdjelu prosijte brašno, dodajte ostale sastojke pazeći pri tom da kvasac ne bude u direktnom kontaktu sa soli koja ubija kvasac.
2. Miješajte ručno ili električnim mikserom (nastavkom za tijesto) najprije najmanjom,a zatim najvećom brzinom dok ne postane glatko i podatno.
3. Tijesto prekrijte i ostavite hladnjaku da se diže.
4. Svakih 30 minuta napravite četiri serije razvačenja i presavijanja.
5. Nakon toga tijesto ostavite u zatvorenoj posudi u hladnjaku preko noći.
6. Prednost je što ovakvo tijesto možete koristiti 4 – 5 dana ako se čuva u hladnjaku.
7. Prije pečenja tijesto oblikujte i stavite u košaricu za dizanje.
8. Ostavite na toplom mjestu.
9. Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na papir za pečenje, zarežite žiletom po želji.
10. Tijesto zajedno s papirom prebacite u prethodno zagrijanu metalnu posudu.
11. Kruh pecite oko 25 minuta na 250˚C.