Za tri kruha od cca 600 grama

Domaći kruh

event 27.10.2020.

Nema ništa ljepše od toplog, hrskavog i mirisnog svježe pečenog kruha.

Kruh pečemo u posudi od gusa jer se toplina ravnomjerno širi preko cijele površine pružajući kruhu savršeno pečenje. Kruh iz takve posude ima jednu posebnu aromu, hrskav je i mirisan.

Sastojci:

  • 1 kg višenamjenskog brašna
  • 20 g soli
  • 750 g hladne vode
  • 20 g svježeg kvasca

Postupak:

1. U zdjelu prosijte brašno, dodajte ostale sastojke pazeći pri tom da kvasac ne bude u direktnom kontaktu sa soli koja ubija kvasac.

Koristite hladnu vodu koja će usporiti fermentaciju pa će kruh imati bolju aromu.

2. Miješajte ručno ili električnim mikserom (nastavkom za tijesto) najprije najmanjom,a zatim najvećom brzinom dok ne postane glatko i podatno.

Tijesto dobro izmijesite kako bi se razvio gluten. Treba biti glatko i elastično.

3. Tijesto prekrijte i ostavite u hladnjaku da se diže.

4. Svakih 30 minuta napravite četiri serije razvačenja i presavijanja.

5. Nakon toga tijesto ostavite u zatvorenoj posudi u hladnjaku preko noći.

6. Prednost je što ovakvo tijesto možete koristiti 4 – 5 dana ako se čuva u hladnjaku.

7. Prije pečenja tijesto oblikujte i stavite u košaricu za dizanje.

8. Ostavite na toplom mjestu.

9. Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na papir za pečenje, zarežite žiletom po želji.

10. Tijesto zajedno s papirom prebacite u prethodno zagrijanu metalnu posudu.

11. Kruh pecite oko 25 minuta na 250˚C.

Ukoliko koristite suhi kvasac imajte na umu da je 1 g suhog kvasca jednak 3 g svježeg kvasca