Sastojci:
- 500 g sušenog voća po želji (grožđice, brusnice, sjeckane marelice, datulje, šljive i smokave)
- 50 g sjeckanih badema
- 50 g sjeckanih oraha
- 50 g sjeckanog lješnjaka
- 240 g konjaka ili ruma
- 250 g maslaca sobne temperature
- 210 g smeđeg šećera
- 240 g jaja
- 195 g prosijanog višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličicapraška za pecivo
- 1 čajna žličica mješavine začina za medenjake
- pola čajne žličice cimeta
- pola čajne žličice mljevenog muškantnog oraščića
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 10 g narančine korice
- 50 g krušnih mrvica
- malo omekšalog maslaca za podmazivanje kalupa
Postupak:
- Prelijte sušeno voće s konjakom ili rumom najmanje 24 sata ranije. Takvo voće možete čuvati tjednima u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Ako želite ubrzati postupak voće najprije prelijte vrućom vodom i ostavite tako 15 minuta, a kad se voće ohladi dodajte alkohol.

2. Istucite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Najbolje u mikseru s paddle nastavkom.
3. Jaja stavite u zdjelu i lagano ih podgrijte iznad tople vode do 36˚C.
4. Dodajte lagano jaja u smjesu maslaca i šećera i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kompaktnu smjesu.
5. U takvu smjesu lagano špatulom umješajte sušeno voće. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, sodu bikarbonu i narančinu koricu.
6. Na kraju dodajte krušne mrvice i sve skupa sjedinite.
7. Stavite smjesu u kalup za kuglof koju ste prethodno namazali maslacem i lagano pobrašnili.
8. Kuglof pecite otprilike 1 sat na 180 ˚C. U toku pečenja kad kuglof poprimi lijepu zlatno smeđu boju pokrijte ga aluminijskom folijom i tako ga pecite do kraja.