12 porcija

Kuglof

event 21.10.2020.

Lagan za napraviti, uvijek sočan i ukusan za jelo.

Sastojci:

  • 500 g sušenog voća po želji (grožđice, brusnice, sjeckane marelice, datulje, šljive i smokave)
  • 50 g sjeckanih badema
  • 50 g sjeckanih oraha
  • 50 g sjeckanog lješnjaka
  • 240 g konjaka ili ruma
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 210 g smeđeg šećera
  • 240 g jaja
  • 195 g prosijanog višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličicapraška za pecivo
  • 1 čajna žličica mješavine začina za medenjake
  • pola čajne žličice cimeta
  • pola čajne žličice mljevenog muškantnog oraščića
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 10 g narančine korice
  • 50 g krušnih mrvica
  • malo omekšalog maslaca za podmazivanje kalupa

Postupak:

  1. Prelijte sušeno voće s konjakom ili rumom najmanje 24 sata ranije. Takvo voće možete čuvati tjednima u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Ako želite ubrzati postupak voće najprije prelijte vrućom vodom i ostavite tako 15 minuta, a kad se voće ohladi dodajte alkohol.

2. Istucite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Najbolje u mikseru s paddle nastavkom.

3. Jaja stavite u zdjelu i lagano ih podgrijte iznad tople vode do 36˚C.

4. Dodajte lagano jaja u smjesu maslaca i šećera i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kompaktnu smjesu.

5. U takvu smjesu lagano špatulom umješajte sušeno voće. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, sodu bikarbonu i narančinu koricu.

6. Na kraju dodajte krušne mrvice i sve skupa sjedinite.

7. Stavite smjesu u kalup za kuglof koju ste prethodno namazali maslacem i lagano pobrašnili.

8. Kuglof pecite otprilike 1 sat na 180 ˚C.  U toku pečenja kad kuglof poprimi lijepu zlatno smeđu boju pokrijte ga aluminijskom folijom i tako ga pecite do kraja.