8 porcija

Lava kolač s coulisom od malina

event 22.02.2021.

Sastojci za lava kolač: 125 g tamne čokolade 15 g kakaa 150 g maslaca prstohvat soli 250 g jaja 100 g šećera 65 g brašna…

Sastojci za lava kolač:

  • 125 g tamne čokolade
  • 15 g kakaa
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 250 g jaja
  • 100 g šećera
  • 65 g brašna

Postupak:

1. U posudi na pari rastopite maslac, tamnu čokoladu i kakao uz dodatak prstohvata soli.

2. U drugoj posudi pjenjačom kratko spojite jaja s šećerom pa dodajte smjesi čokolade i maslaca.

Nemojte puno miješati jaja i šećer jer to nije dobro za ovaj kolač. Dovoljno je da se sastojci sjedine.

3. Na kraju u smjesu prosijte brašno pa sve sjedinite silikonskom lopaticom.

4. Tako pripremljenu smjesu odložite u hladnjak najmanje 6 sati.

5. Pripremite kalupe na način da ih dobro namažete otopljenim maslacem i pospete čokoladom u prahu.

6. Pecite 10 – 12minuta, minuta na 190˚C. Kad kolačiće izvadite iz pećnice ostavite ih minutu dvije da se malo ohlade biti će ih lakše vaditi iz kalupa.

Možete koristiti i kalupe od inoksa obložene papirom za pečenje. s njima je jednostavnije raditi jer kolač možete lakše premjestiti na tanjur.

7. Uzmite posude krpom pa ih nježno preokrenite na tanjur.

Smjesu možete čuvati u hladnjaku, nakon 12 sati biti će još bolja.

Coulis od maline:

  • 200 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 30 g šećera
  • sok od naranče ili limuna
  • 10 g vanilin šećera

Postupak:

  1. Na laganoj vatri karamelizirajte šećer.
  2. Dodajte maline i sok od naranče ili limuna, zatim vanilin šećer i pustite da lagano krčka dok se umak malo ne reducira. Otprilike 10 minuta.
  3. Maknite s vatra, izmiksajte štapnim mikserom pa procijedite kroz sito uz pomoć silikonske lopatice kako bi iz voća izvukli što više umaka.
  4. Stavite u hladnjak da se ohladi.

Sladoled od vanilije:

  • 500 g mliječnog slatkog vrhnja (35% mm)
  • 2 štapića vanilije
  • 270 g žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 40 g invertni šećer (Ako nemate invertni šećer možete ga zamijeniti istom količinom meda ili kristal šećera.)

Uloga invertnog šećera je da sladoled zadrži kremastim i mekšim i na jako niskim temperaturama.

Postupak:

  1. Stavite mliječno slatko vrhnje zajedno s ostruganim štapićima vanilije u lonac pa ga zagrijte, na otprilike 80˚C.

2. U drugoj posudi pjenjačom istucite žumanjke sa šećerom.

3. Kad se vrhnje zagrijalo u tankom ga mlazu dodajite u žumanjke cijelo vrijeme žustro miješajući pjenjačom kako bi se jaja temperirala. Zatim tu istu smjesu vratite natrag u lonac pa na vrlo laganoj vatri neprestano miješajte kremu dok ne dosegne 82 ˚C.

Kremu Anglaise možete kuhati i na pari dok ne dobijete kremastu i glatku strukturu. Da bi bili sigurni da je krema kuhana umočite u nju žlicu. Kada prođete po zadnjoj strani žlice prstom, trebala bi ostati čista linija što znači da je krema prave gustoće.

4. Kad je gotova, kremu procijedite i odmah ohladite na način da u veću posudu stavite vodu s ledom i na nju posudu s kuhanom kremom. Miješajte dok se ne ohladi do sobne temperature.

Pazite da kremu ne prekuhate jer će se žumanjci zgrušati, a to nećete moći popraviti i u kremi ćete imati vidljive mrvice.

5. Ohlađenu kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite 6 sati ili preko noći u hladnjaku kako bi dobili kvalitetniji sladoled. Kad se dobro ohladi stavite ju u aparat za sladoled i krenite u izradu.

Ova količina sladoleda je veća od one koju trebate za kolač. Ali ovog neodoljivo kremastog sladoleda nikad dosta.