15 lepinja

Lepinje

event 22.11.2020.

Recept za domaće lepinje koje vas neće razočarati okusom.

Sastojci:

  • 1000 g glatkog brašna
  • 650 g+100 g hladne vode
  • 25 g šećera
  • 20 g soli
  • 40 g kvasca

Postupak:

1. Prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete miješati tijesto, dodajte sol, šećer i kvasac.

2. Dodajte 650 g hladne vode pa oblikujte tijesto.

3. Tijesto možete miješati ručno ili mikserom, spiralnim nastavkom.

4. Oblikovano tijesto prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 60 minuta. Nakon toga dodajte još 100 g vode i miješajte dok se voda ne sjedini s tijestom.

Na ovaj način unijeli ste čak 75% vode i tijesto će biti kvalitetnije, zato se koristi hladna voda i hladnjak, potrebno je više vremena ali rezultat je svakako ukusnija lepinja.

5. Kad ste umiješali ostatak vode ostavite u hladnjaku preko noći.

6. Ujutro oblikujte kuglice težine oko 120 g i ostavite pola sata dok se ne opuste.

7. Nakon što se tijesto opustilo oblikujte lepinju promjera cca 15 cm, možete koristiti i valjak za tijesto.

8. Oblikovane lepinje stavite na papir za pečenje i ostavite još pola sata na sobnoj temperaturi, pospite ih kimom, pa stavite u predgrijanu pećnicu na 250˚C u kojoj je zagrijan lim. Lepinje zajedno s papirom prebacite na lim i pecite nekih 10 minuta dok ne dobiju lijepu boju.

Ukoliko nemate vremena možete koristiti mlaku vodu ali onda se koristi samo 650 g vode i kad se tijesto udvostruči oblikujete lepinje, a postupak pečenja je isti.