Linzeri

event 02.12.2020.

Keksići bez kojih ne možemo zamisliti Božić. Linzeri unose malo topline u prve dane Adventa, jer keksići imaju tu moć.

Sastojci:

  • 250 g prosijanog glatkog ili višenamjenskog brašna
  • 5 g praška za pecivo (cca 1 mala žličica)
  • 55 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 2 g mljevenog cimeta
  • 2 g mljevenog kardamoma
  • 85 g šećera
  • 1 vanilin burbon šećer
  • 2 g soli (prstohvat)
  • 130 g hladnog maslaca
  • 90 g jaja (cca 2 kom.)
  • 100 g pekmeza
  • šećer u prahu za posipanje

Linzeri su keksi koji u sebi sadržavaju orašaste plodove. U ovo tijesto možete dodati razne začine. Možete ih obogatiti narančinom ili limunovom koricom. Punite ih pekmezom ili džemom po želji.

Postupak:

1. Tostirajte lješnjake desetak minuta na 180 ˚C.

2. U posudu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte tostirane mljevene lješnjake, začine, šećer, vanilin burbon šećer i prstohvat soli.

3. Promiješajte pa dodajte hladni maslac izrezan na kockice.

4. Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.

5. Dodajte jaja i u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto.

6. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i ostavite ga u hladnjaku da odmori 60 minuta.

7. Upalite pećnicu da se zagrijava na 170 ˚C. Posudu u kojoj ćete peći keksiće obložite papirom za pečenje ili Silipat podlogom.

8. Kad je tijesto spremno, lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte ga na 3 mm debljine.

9. Izrezujte željene oblike, a višak tijesta stavljajte sa strane.

Kad koristite ostatke od izrezanih oblika nemojte ih dugo mijesiti već ih samo lagano spojite rukom i ponovno razvaljajte. Ako ih budete previše mijesili vaši keksi više neće biti prhki i topiti se u ustima.

10. Kekse pecite na 170 ˚C otprilike 8-10 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

11. Kad su gotovi, ostavite ih da se kratko ohlade, pa ih tek onda maknite s tepsije.

Ovi keksići nikako ne smiju zagoriti jer će promijeniti svoj okus.

12. Napunite pekmezom dresir vrećicu, stavite malo pekmeza na keksić koji će biti s donje strane.

13. Keksiće koji imaju rupu pospite šećerom u prahu i preklopite pekmezom namazane kekse.