Sastojci:
- 250 g prosijanog glatkog ili višenamjenskog brašna
- 5 g praška za pecivo (cca 1 mala žličica)
- 55 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 2 g mljevenog cimeta
- 2 g mljevenog kardamoma
- 85 g šećera
- 1 vanilin burbon šećer
- 2 g soli (prstohvat)
- 130 g hladnog maslaca
- 90 g jaja (cca 2 kom.)
- 100 g pekmeza
- šećer u prahu za posipanje
Linzeri su keksi koji u sebi sadržavaju orašaste plodove. U ovo tijesto možete dodati razne začine. Možete ih obogatiti narančinom ili limunovom koricom. Punite ih pekmezom ili džemom po želji.
Postupak:
1. Tostirajte lješnjake desetak minuta na 180 ˚C.
2. U posudu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte tostirane mljevene lješnjake, začine, šećer, vanilin burbon šećer i prstohvat soli.
3. Promiješajte pa dodajte hladni maslac izrezan na kockice.
4. Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
5. Dodajte jaja i u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto.
6. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i ostavite ga u hladnjaku da odmori 60 minuta.
7. Upalite pećnicu da se zagrijava na 170 ˚C. Posudu u kojoj ćete peći keksiće obložite papirom za pečenje ili Silipat podlogom.
8. Kad je tijesto spremno, lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte ga na 3 mm debljine.
9. Izrezujte željene oblike, a višak tijesta stavljajte sa strane.
Kad koristite ostatke od izrezanih oblika nemojte ih dugo mijesiti već ih samo lagano spojite rukom i ponovno razvaljajte. Ako ih budete previše mijesili vaši keksi više neće biti prhki i topiti se u ustima.

10. Kekse pecite na 170 ˚C otprilike 8-10 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
11. Kad su gotovi, ostavite ih da se kratko ohlade, pa ih tek onda maknite s tepsije.
Ovi keksići nikako ne smiju zagoriti jer će promijeniti svoj okus.
12. Napunite pekmezom dresir vrećicu, stavite malo pekmeza na keksić koji će biti s donje strane.
13. Keksiće koji imaju rupu pospite šećerom u prahu i preklopite pekmezom namazane kekse.