Londoneri

event 05.12.2021.

Prhko tijesto: 500 g glatkog brašna 140 g šećera u prahu prstohvat soli korica jednog limuna 250 g hladnog maslaca 6 žumanjka Postupak: U posudi…

Prhko tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 140 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • korica jednog limuna
  • 250 g hladnog maslaca
  • 6 žumanjka

Postupak:

  1. U posudi miksera s plosnatim nastavkom izradite maslac sobne temperature s šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane glatka.
  2. Dodajte jedan, po jedan žumanjak i limunovu koricu.
  3. Na samom kraju dodajte prosijano brašno i miješajte još kratko samo da se svi sastojci povežu.
  4. Omotajte tijesto prijanjajućom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  5. Kad se tijesto odmorilo, razvaljajte ga između dva papira za pečenje na cca 4 mm debljine pa ga pažljivo prebacite u lim za pečenje dimenzija cca 40cm*35cm.

Premaz od džema i ruma:

  • 200 g džema od šipka ili marelice
  • 4 žlice ruma

Postupak:

  1. U manjoj posudi pjenjačom povežite i izradite džem i rum.

Nadjev od oraha:

  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 žlice ruma
  • 350 g mljevenih oraha

Postupak:

  1. U posudu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im prstohvat soli i miksajte dok se ne zapjene.
  2. Kad se bjelanjci počnu pijeniti postepeno dodajite žlicu po žlicu šećera u prahu.
  3. Kad dobijete čvrstu pjenu dodajte 3 žlice ruma i na kraju lagano špatulom umiješajte orahe.

Ako želite još bolji okus kolača, pojačajte aromu oraha na način da ih tostirate u pećnici 10 minuta na 180˚C. Pustite da se ohlade, a zatim ih sameljite.

Za posipanje:

100 g grubo sjeckanih oraha.

Slaganje:

Tijesto u tankom sloju premažite džemom, zatim po njemu ravnomjerno raspodijelite nadjev i na kraju pospite grubo sjeckanim orasima. Kolač pecite 45 minuta na 160˚C. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu. Najlakše ga je rezati na način da vodoravno, cijelom dužinom lima odrežete trake od po cca 5 cm, stavite na dasku i režete prutiće širine cca 3 cm.