cca 80 macaronsa

Macarons

event 26.09.2020.

Punjeni ganacheom od bijele, crne i ruby čokolade uz dodatak umaka od malina.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 80 g vode
  • 130 g bjelanjaka (1)
  • 350 g bademovog brašna
  • 350 g šećera u prahu
  • 25 g kakaa
  • 130 g bjelanjaka (2)

Postupak:

1. Uzmite dvije posude i u svaku stavite po 130 g bjelanjaka.

2. Bademe, kakao i šećer u prahu stavite u blender i sameljite u fini prah. Prosijte kroz sito.
3. Pomiješajte šećer i vodu pa kuhajte dok sirup ne postigne temperaturu od 115˚C. Počnite miksati bjelanjke. Kad temperatura sirupa dođe do 118˚C dodajite ga u tankom mlazu uz stjenkuposude u bjelanjke miksajući na najjačoj brzini.

4. Miksajte dok meringa ne postane čvrsta i sjajna i temperatura padne na 40 stupnjeva.

5. U suhe sastojke dodajte tekuće bjelanjke (2) i počnite umješavati meringu.

6. Kad smjesa krene lagano teči sa špatule zaustavite miješanje.

7. Napunite dresir vrećicu i okruglim nastavkom špricajte macaronse. Veličinu odredite prema vlastitoj želji.

8. Lim za pečenje izlupajte od podlogu kako bi izbili zrak iz macaronsa.

9. Sušite ih na zraku da dobiju koricu otprilike 30 minuta, pa pecite na 140 stupnjeva 15 minuta.

GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE

  • 200 g bijele čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

GANACHE OD TAMNE ČOKOLADE

  • 100 g tamne čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag

Slatko vrhnje zakuhajte pa prelijte preko usitnjene čokolade. Miješajte dok se ne ujednači konzinstencija kreme. Kad se ohladi izmiksajte mikserom. Stavite u dresir vrećicu pa punite macaronse.