Sastojci:
- dva pakiranja već razvaljanog tijesta
- jagode
- 600 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 400 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 praška za puding s okusom vanilije
- 2 vanilin burbon šećera
Porijeklom iz Francuske, ali ga možemo pronaći na svakom koraku u Italiji. Mille – feuille na francuskom znači tisuću slojeva i omiljen je kolač na proslavama.
- Najprije skuhajte kremu. Zagrijte vrhnje za šlag i 2 dl mlijeka od ukupne količine.
- U preostalo mlijeko umutite puding, šećer i vanilin burbon šećer. Izmiješajte dobro da vam ne ostanu grudice.
- Kad su vrhnje i mlijeko skoro došli do vrenja u tankom mlazu dodajte puding kojeg ste pomiješali sa šećerima i mlijekom. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
- Kad je gotova direktno na kremu stavite prozirnu foliju i ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladila kratko ju izmiksajte kako bi bila podatna i glatka.
- Lim za pečenje okrenite na obrnutu stranu, obložite ga papirom za pečenje i pospite šećerom u prahu. Na to stavite već razvaljano lisnato tijesto, pospite ga šećerom u prahu i prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite još jedan lim kako se tijesto nebi previše deformiralo.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta da se karamelizira. Kad se ohladi izrezujte oblike koje želite.
- Jagode usitnite pa pospite s malo šećera da puste sok. Njima ćete kasnije puniti kolačiće u sredini, između kreme.
- Kremom napunite dresir vrećicu.
Slaganje:
Za svaki kolačić trebaju vam tri sloja lisnatog tijesta. Na prvu koru lisnatog tijesta stavite kremu i ostavite prazni prostor između, pa u njega stavite usitnjene jagode. Poklopite drugom korom i još jednom ponovite postupak. Zadnju koru pospite šećerom u prahu i ukrasite po želji.