za cca 15 komada

Millefoglie

event 01.09.2020.

Istovremeno božanstven, hrskav, kremast i jednostavan.

Sastojci:

  • dva pakiranja već razvaljanog tijesta
  • jagode
  • 600 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 400 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • 2 vanilin burbon šećera

Porijeklom iz Francuske, ali ga možemo pronaći na svakom koraku u Italiji. Mille – feuille na francuskom znači tisuću slojeva i omiljen je kolač na proslavama.

  1. Najprije skuhajte kremu. Zagrijte vrhnje za šlag i 2 dl mlijeka od ukupne količine.
  2. U preostalo mlijeko umutite puding, šećer i vanilin burbon šećer. Izmiješajte dobro da vam ne ostanu grudice.
  3. Kad su vrhnje i mlijeko skoro došli do vrenja u tankom mlazu dodajte puding kojeg ste pomiješali sa šećerima i mlijekom. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
  4. Kad je gotova direktno na kremu stavite prozirnu foliju i ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladila kratko ju izmiksajte kako bi bila podatna i glatka.
  5. Lim za pečenje okrenite na obrnutu stranu, obložite ga papirom za pečenje i pospite šećerom u prahu. Na to stavite već razvaljano lisnato tijesto, pospite ga šećerom u prahu i prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite još jedan lim kako se tijesto nebi previše deformiralo.
  6. Pecite na 180 stupnjeva oko 15  minuta da se karamelizira. Kad se ohladi izrezujte oblike koje želite.
  7. Jagode usitnite pa pospite s malo šećera da puste sok. Njima ćete kasnije puniti kolačiće u sredini, između kreme.
  8. Kremom napunite dresir vrećicu.

Slaganje:

Za svaki kolačić trebaju vam tri sloja lisnatog tijesta. Na prvu koru lisnatog tijesta stavite kremu i ostavite prazni prostor između, pa u njega stavite usitnjene jagode. Poklopite drugom korom i još jednom ponovite postupak. Zadnju koru pospite šećerom u prahu i ukrasite po želji.