15 mini kuglofa (1 veliki)

Mini kuglof s narančom i tostiranim bademima

event 29.11.2020.

U sezoni citrusnog voća nitko ne može odoljeti ovom mekanom i sočnom kuglofu, aromatiziranom koricom i sokom naranče, obogaćenom kandiranom koricom naranče i bademima.

Ovaj kuglof jednako je dobar i ukusan ako ga radite s limunom ili mandarinom.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 230 g šećera
  • 1 vanilin burbon šećer
  • prstohvat soli
  • 100 ml ulja
  • 200 ml soka od naranče
  • 40 g narančine korice
  • 280 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g tostiranih i sjeckanih badema
  • 50 g kandirane narančine korice

Čokoladna glazura:

  • 70 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca

Postupak:

1. U pećnici 10 minuta na 180° C tostirajte bademe. Kad se ohlade usitnite ih nožem na grublje komadiće.

2. Uključite pećnicu da se zagrijava odozgo i odozdo. Rastopljenim maslacem namažite kalup za mini kuglofe ili jedan veliki kuglof.

3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.

4. Žumanjcima dodajte šećere, pa ih pjenasto izradite mikserom žičanim nastavcima.

5. Dodajte prstohvat soli, ulje, sok i koricu naranče.

6. Lagano dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo.

7. Posebno istucite bjelanjak u čvrsti snijeg, pa ga postepeno (u tri navrata) špatulom lagano umiješajte u smjesu žumanjaka da sve dobije pjenastu strukturu.

8. Na kraju lagano umiješajte tostirane bademe i kandiranu narančinu koricu.

Ako koristite silikonske kalupe dovoljno je da su samo premazani maslacem, a ako koristite metalne kalupe osim maslaca ih lagano pospite brašnom.

9. Smjesu napunite u mini kalupe za kuglof (15 kom) ili jedan veliki kalup za kuglof.

10. Vodite računa da napunite samo 1/3 kalupa jer će prilikom pečenja smjesa narasti, pa se može desiti da počne curiti van iz kalupa.

11. Ako radite mini kuglofe, pecite ih 30 minuta na 150° C, a veliki kuglof najprije 5 minuta na 200° C, zatim smanjite temperaturu na 150° C i pecite otprilike još 50 minuta. Ovisno o pećnici.

12. Otopite čokoladu i maslac pa prelijte preko kuglofa. Ukrasite po želji.