Mliječna peciva

event 20.01.2021.

Brza, mekana i ukusna mliječna peciva koja možete začiniti sjemenkama po vlastitom izboru.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
  • 10 g šećera
  • 10 g soli
  • 350 ml mlijeka
  • 100 ml ulja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • po želji sezam, mak, chia,kim,sol

Postupak:

1. Mlijeko zagrijte da bude toplo.

2. U šalicu stavite svježi kvasac, žličicu brašna i šećer, prelijte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite da se diže.

Ukoliko koristite suhi kvasac, dodajte ga direktno u brašno s ostalim suhim sastojcima

3. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, toplo mlijeko, ulje i na kraju aktivirani kvasac.

4. Od svih sastojaka umijesite tijesto pa ga pokrijte i ostavite da se diže na toplom 30 – 45 minuta.

5. Kad se tijesto udvostručilo, izradite valjkaste trake duge 20- ak cm i promjera 2 cm, pa ih pletite ili smotajte po želji.

6. Peciva složite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih neka se dižu još 20 minuta.

7. Zagrijte pećnicu na 200˚C.

8. Peciva premažite razmućenim jajem i pospite sezamom, makom, kimom ili nekim drugim sjemenkama po želji. Možete posuti i s nekoliko zrna krupne soli.

9. Pecite ih 20- ak minuta na 200˚C.