Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- 10 g šećera
- 10 g soli
- 350 ml mlijeka
- 100 ml ulja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- po želji sezam, mak, chia,kim,sol
Postupak:
1. Mlijeko zagrijte da bude toplo.
2. U šalicu stavite svježi kvasac, žličicu brašna i šećer, prelijte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite da se diže.
Ukoliko koristite suhi kvasac, dodajte ga direktno u brašno s ostalim suhim sastojcima
3. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, toplo mlijeko, ulje i na kraju aktivirani kvasac.
4. Od svih sastojaka umijesite tijesto pa ga pokrijte i ostavite da se diže na toplom 30 – 45 minuta.
5. Kad se tijesto udvostručilo, izradite valjkaste trake duge 20- ak cm i promjera 2 cm, pa ih pletite ili smotajte po želji.
6. Peciva složite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih neka se dižu još 20 minuta.
7. Zagrijte pećnicu na 200˚C.
8. Peciva premažite razmućenim jajem i pospite sezamom, makom, kimom ili nekim drugim sjemenkama po želji. Možete posuti i s nekoliko zrna krupne soli.
9. Pecite ih 20- ak minuta na 200˚C.