6 porcija

Musaka od patlidžana

event 11.10.2020.

Sastojci: 4 patlidžana 1 kg mljevenog mesa 1 dcl maslinovog ulja 300 g luka 4 češnja češnjaka 2 mrkve 200 ml bijelog vina 250 ml…

Sastojci:

  • 4 patlidžana
  • 1 kg mljevenog mesa
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 300 g luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 200 ml bijelog vina
  • 250 ml umaka od rajčice
  • Peršin
  • Sol
  • Papar

Bešamel umak:

  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 dl mlijeka
  • Prstohvat soli i papra
  • malo naribanog muškantnog oraščića

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju prepržite luk isjeckan na kockice i listiće češnjaka. Kad luk omekša i postakleni dodajte naribanu mrkvu.
  2. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite.
  3. Pržite meso dok ne dobije boju i posuši se.
  4. Dodajte vino. Kad alkohol ispari dodajte pasiranu rajčicu.
  5. Patlidžane narežite na dugačke ploške debljine cca 1 cm. Posolite ih i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta kako bi pustili vodu.
  6. Nakon 30 minuta pobrišite ih papirnatim ubrusom, posložite na aluminijsku foliju, malo pouljite i pecite 20 minuta.
  7. Posudu u kojoj ćete peći musaku namažite uljem, pa slažite red patlidžana,red mesa,red patlidžana i tako dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva.
  9. Dok se musaka peče napravite bešamel umak.
  10. Na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte uz kontinuirano miješanje 3 – 4 minute.
  11. U smjesu polako dodajte mlijeko također konstantno miješajući smjesu kako bi izbjegli grudice.
  12. Dodajte sol i papar, naribajte malo muškantnog oraščića i miješajte pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak.
  13. Musaku izvadite iz pećnice, prelijte bešamelom, naribaje malo parmezana i pecite još cca 5 minuta.