
Sastojci:
- 4 patlidžana
- 1 kg mljevenog mesa
- 1 dcl maslinovog ulja
- 300 g luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 200 ml bijelog vina
- 250 ml umaka od rajčice
- Peršin
- Sol
- Papar
Bešamel umak:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 dl mlijeka
- Prstohvat soli i papra
- malo naribanog muškantnog oraščića
Postupak:
- Na maslinovom ulju prepržite luk isjeckan na kockice i listiće češnjaka. Kad luk omekša i postakleni dodajte naribanu mrkvu.
- Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite.
- Pržite meso dok ne dobije boju i posuši se.
- Dodajte vino. Kad alkohol ispari dodajte pasiranu rajčicu.
- Patlidžane narežite na dugačke ploške debljine cca 1 cm. Posolite ih i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta kako bi pustili vodu.
- Nakon 30 minuta pobrišite ih papirnatim ubrusom, posložite na aluminijsku foliju, malo pouljite i pecite 20 minuta.
- Posudu u kojoj ćete peći musaku namažite uljem, pa slažite red patlidžana,red mesa,red patlidžana i tako dok ne potrošite sve sastojke.
- Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Dok se musaka peče napravite bešamel umak.
- Na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte uz kontinuirano miješanje 3 – 4 minute.
- U smjesu polako dodajte mlijeko također konstantno miješajući smjesu kako bi izbjegli grudice.
- Dodajte sol i papar, naribajte malo muškantnog oraščića i miješajte pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak.
- Musaku izvadite iz pećnice, prelijte bešamelom, naribaje malo parmezana i pecite još cca 5 minuta.
