Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 žuti luk
- 500 g miješanog mljevenog mesa (300 g junetine + 200 g svinjetine)
- 3 režnja češnjaka
- 1/2 vezice peršina
- 6 g soli (1,2 %)
- 1 mala žličica papra
Za preljev:
- 2,5 dl mliječnog slatkog vrhnja
- 5 jaja (veličine L)
- prstohvat soli
Postupak:
- Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine cca 3mm. Očistite luk i narežite ga na sitne kockice, češnjak i peršin također nasjeckajte na sitno.
- U veću tavu stavite maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodajte mljeveno meso, češnjak, peršin, sol i papar. Sve zajedno dinstajte uz stalno miješanje dok se meso ne počne razdvajati na manje komade i postane rastresito. Približno 15 – ak minuta.
- Posudu za pečenje veličine 30*20 cm namažite maslinovim uljem pa u nju slažite krumpir tako da svaka ploška djelomično prekriva jedna drugu.
- Na krumpir rasporedite pripremljeno mljeveno meso i preko njega opet složite krumpir na isti način na koji ste ga slagali i na dno posude.
- Krumpire zalijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i stavite peči u predgrijanu pećnicu na 180˚C oko 30 minuta.
- Dok se musaka peče pripremite smjesu od jaja i vrhnja.
- U manju zdjelu stavite 5 jaja pa ih razmutite pjenjačom, u to dodajte mliječno slatko vrhnje i prstohvat soli.
- Nakon 30 minuta pripremljenom smjesom prelijte musaku i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
- Kad je musaka gotova, ostavite ju 10 – ak minuta da se prohladi pa ju narežite i servirajte.
Dobar tek!
