4 porcije

Musaka s krumpirom i mljevenim mesom

event 15.02.2021.

Musaka, zivjezda ručkova u djetinjstvu.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 žuti luk
  • 500 g miješanog mljevenog mesa (300 g junetine + 200 g svinjetine)
  • 3 režnja češnjaka
  • 1/2 vezice peršina
  • 6 g soli (1,2 %)
  • 1 mala žličica papra

Za preljev:

  • 2,5 dl mliječnog slatkog vrhnja
  • 5 jaja (veličine L)
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine cca 3mm. Očistite luk i narežite ga na sitne kockice, češnjak i peršin također nasjeckajte na sitno.
  2. U veću tavu stavite maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
  3. Dodajte mljeveno meso, češnjak, peršin, sol i papar. Sve zajedno dinstajte uz stalno miješanje dok se meso ne počne razdvajati na manje komade i postane rastresito. Približno 15 – ak minuta.
  4. Posudu za pečenje veličine 30*20 cm namažite maslinovim uljem pa u nju slažite krumpir tako da svaka ploška djelomično prekriva jedna drugu.
  5. Na krumpir rasporedite pripremljeno mljeveno meso i preko njega opet složite krumpir na isti način na koji ste ga slagali i na dno posude.
  6. Krumpire zalijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i stavite peči u predgrijanu pećnicu na 180˚C oko 30 minuta.
  7. Dok se musaka peče pripremite smjesu od jaja i vrhnja.
  8. U manju zdjelu stavite 5 jaja pa ih razmutite pjenjačom, u to dodajte mliječno slatko vrhnje i prstohvat soli.
  9. Nakon 30 minuta pripremljenom smjesom prelijte musaku i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
  10. Kad je musaka gotova, ostavite ju 10 – ak minuta da se prohladi pa ju narežite i servirajte.

Dobar tek!