Najprije napravite confit od tune.
Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva. Očistite tunu i narežite na odreske debele 2,5 do 3 centimetara. Odreske posolite pa ih stavite u u posudu. Dodajte biljno ulje toliko da prekrije tunu.Tunu pečemo dok u sredini odreska ne postignemo temp od 72 stupnja. Takvu tunu možemo prebaciti u novo ulje i čuvati u hladnjaku do 30 dana.
Sastojci za paštetu
- 200 g svježe tune (ili tune iz konzerve)
- mala žlica majoneze
- mala žlica senfa
- pola male žlice ketchupa
- 2 kapi tabasca
- sok od ¼ limuna
- sol
- papar
- 50 g maslaca sobne temperature
- 0,05 l maslinovog ulja
- voda (po želji ovisno o tome kakvu konzistenciju želite)
- malo whiskeya
Postupak:
- Izmiješajte tabasco, Ketchup, majonezu, senf, limunov sok.
- Dodajte tunu i izmiksajte sve zajedno u blenderu.
- Dodajte maslac, whiskey, sol, papar i maslinovo ulje.
- Sve zajedno kratko izmiksajte u blenderu.
- Ako vam se smjesa čini gusta i želite rijeđu paštetu u nju dodajte nekoliko kapi vode.
Kreker
- 50 g palente
- 50 g glatkog brašna
- 10 g maslaca
- 2 žlice vode
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte manje kuglice pa ih pokrijte i pustite da odstoje 30 minuta.
- Razvaljajte kuglice, izrežite željene oblike.
- Složite ih na papir za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici 5 minuta na 180 stupnjeva.