14 porcija

Pavlova

event 09.09.2020.

Popularni hrskavi desert koji s dolaskom proljeća i prvog svježeg šumskog voća izlazi iz korica svake kuharice.

Sastojci za meringue:

  • 150 g bjelanjaka (cca 5 od jaja)
  • prstohvat soli
  • 3 žlice vode
  • 250 g šećera (najbolje ga je samljeti u mlincu za kavu)
  • 1 žličica vinskog ili jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 ½ žlica škrobnog brašna (prosijanog)

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 135 stupnjeva.
  2. Na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 15 cm i stavite ga u lim za pečenje okrenutog naopako.
  3. Miksajte na najjačoj brzini bjelanjake i sol sve dok meringue ne postane čvrsta.
  4. Smanjite brzinu miksera i polako dodajte vodu, zatim dodajte žličicu po žličicu šećera, pa povećajte brzinu i tucite dok meringa ne postane jako čvrsta.
  5. Meringa je je dobra ako ne ispadne kad okrenete zdjelu naopako.
  6. Dodajte vaniliju, ocat i škrobno brašno pa samo lagano umiješajte u meringue špatulom.
  7. Meringue stavite na krug nacrtan na papiru za pečenje pa ju oblikujte lopaticom.
  8. Pecite 60 minuta ili dok meringue ne poprimi vrlo blijedo žutu boju, zatim smanjite pećnicu na 120 stupnjeva i nastavite peći 45 minuta.
  9. Isključite pećnicu(ne otvarajte vrata) i ostavite da meringue stoji unutra sat vremena, a možete ju ostaviti tako preko noći.
  10. Iznutra bi trebala biti meka, ali nikako mokra.

Krema:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin burbon šećer
  • 1 prašak za puding od vanilije
  • 100 g marscaponea

Postupak:

  1. Zagrijte vrhnje za šlag i 100 ml mlijeka.
  2. U preostalo mlijeko dodajte puding od vanilije, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte pjenjačom da ne ostanu grudice.
  3. Kad mlijeko i vrhnje zavriju dodajte puding s šećerima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  4. Prekrijte prijanjajućom folijom pa ostavite da se hladi.
  5. Kratko pjenjačom istucite marscapone pa ga umiješajte u ohlađenu kremu.
  6. Oštrim nožem skinite vrh Pavlove, stavite ju na tanjur za serviranje i punite po želji.
  7. Mi smo punili kremom, dodali nasjeckane jagode i maline na koje smo prethodno iscjedili malo limunovog soka i posuli malo šećera u prahu.
  8. Zatim smo ju ukrasili tučenim slatkim vrhnjem i šumskim voćem.