Sastojci za meringue:
- 150 g bjelanjaka (cca 5 od jaja)
- prstohvat soli
- 3 žlice vode
- 250 g šećera (najbolje ga je samljeti u mlincu za kavu)
- 1 žličica vinskog ili jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 ½ žlica škrobnog brašna (prosijanog)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 135 stupnjeva.
- Na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 15 cm i stavite ga u lim za pečenje okrenutog naopako.
- Miksajte na najjačoj brzini bjelanjake i sol sve dok meringue ne postane čvrsta.
- Smanjite brzinu miksera i polako dodajte vodu, zatim dodajte žličicu po žličicu šećera, pa povećajte brzinu i tucite dok meringa ne postane jako čvrsta.
- Meringa je je dobra ako ne ispadne kad okrenete zdjelu naopako.
- Dodajte vaniliju, ocat i škrobno brašno pa samo lagano umiješajte u meringue špatulom.
- Meringue stavite na krug nacrtan na papiru za pečenje pa ju oblikujte lopaticom.
- Pecite 60 minuta ili dok meringue ne poprimi vrlo blijedo žutu boju, zatim smanjite pećnicu na 120 stupnjeva i nastavite peći 45 minuta.
- Isključite pećnicu(ne otvarajte vrata) i ostavite da meringue stoji unutra sat vremena, a možete ju ostaviti tako preko noći.
- Iznutra bi trebala biti meka, ali nikako mokra.
Krema:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 vanilin burbon šećer
- 1 prašak za puding od vanilije
- 100 g marscaponea
Postupak:
- Zagrijte vrhnje za šlag i 100 ml mlijeka.
- U preostalo mlijeko dodajte puding od vanilije, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte pjenjačom da ne ostanu grudice.
- Kad mlijeko i vrhnje zavriju dodajte puding s šećerima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Prekrijte prijanjajućom folijom pa ostavite da se hladi.
- Kratko pjenjačom istucite marscapone pa ga umiješajte u ohlađenu kremu.
- Oštrim nožem skinite vrh Pavlove, stavite ju na tanjur za serviranje i punite po želji.
- Mi smo punili kremom, dodali nasjeckane jagode i maline na koje smo prethodno iscjedili malo limunovog soka i posuli malo šećera u prahu.
- Zatim smo ju ukrasili tučenim slatkim vrhnjem i šumskim voćem.