Sastojci:
- 500 g feta sira
- 500 g posnog sira
- 150 g maslaca
- papar
- 100 g tostiranih oraha ili pistacia
- 50 g tostiranog sezama
- 150 g šunke na kockice
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 chilli paprika
Postupak:
1. Sitno naribajte feta sir. Šunku i papriku izrežite na što sitnije kockice.
2. U pećnici na 160 ˚C 10 –ak minuta tostirajte orahe, isjeckajte ih nožem na sitne komadiće. Na tavi kratko popržite sezam.

3. U posudu miksera stavite sitno ribani feta sir, dodajte posni sir, maslac i papar. Sve dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne povežu.
4. Smjesu podijelite u tri dijela po 380 g.
5. U prvi dio dodajte tostirane orahe ili pistacije i 50 g tostiranog sezama.
6. U drugi dio dodajte sjeckanu šunku, majonezu i peršin.
7. Trećem dijelu dodajte usitnjenu chilli papriku.

8. Kalup u koji ćete slagati složenac obložite prijanjajućom folijom i slažite pripremljene nadjeve.
9. Na dno kalupa utisnite najprije smjesu s orasima i sezamom, na nju stavite smjesu šunke, majoneze i peršina i na kraju smjesu s paprikom.
10. Prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 4 sata.
11. Uklonite foliju i složenac narežite na ploške.
12. Servirajte kao hladno predjelo uz tostirani kruh i masline.