Sastojci za prhko tijesto:
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 100 g maslaca
- pola male žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- limunova korica
- 1 jaje
Nadjev:
- 1 kg jabuka (oko 6 jabuka)
- dvije žličice vanilin šećera
- dvije žličice cimeta
- limunov sok
Crumble:
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žličica cimeta
Postupak:
Prhko tijesto Crumble Nadjev
U jesen će za ovu pitu odlično pasati jabuka Zlatni delišes dok ju zimi možete raditi uz zimsku sortu Granny Smith.

- Prosijte brašno i prašak za pecivo u zdjelu. Dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, limunovu koricu i maslac.
- Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i u što manje poteza spojite u glatko tijesto.
- Oblikujte ga u krug i omotajte prijanjajućom folijom. Ostavite u hladnjaku otprilike 30 minuta.
- U međuvremenu uključite pećnicu da se zagrijava na 200˚C.
- Napravite nadjev. Očistite jabuke od kore, naribajte ili narežite na tanke ploške i aromatizirajte s dvije žličice cimeta, dvije žličice vanilin šećera i limunovim sokom.
- Za crumble prosijte u zdjelu brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, žličicu cimeta i maslac izrezan na kockice. Sastojke miješajte električnim mikserom žičanim nastavcima dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
7. Tijesto izvadite iz hladnjaka i prstima ga utisnite u dno kalupa za tortu ili pitu promjera cca 28 cm. Stavite ga u zamrzivač oko 15 minuta kako pečenjem rubovi nebi skliznuli niz stijenke kalupa. Izbodite ga vilicom na nekoliko mjesta pa pecite na 200˚C otprilike 12 minuta. Dodajte nadjev, pospite crumblom i sjeckanim bademima.
8. Smanjite temperaturu pećnice na 180˚ C i pecite još 40 minuta. Poslužite toplo. Možete poslužiti i s kuglicom sladoleda od vanilije.
Ukoliko želite ubrzati postupak, na tijesto (umjesto da ga stavite u zamrzivač) možete staviti i papir za pečenje i na papir posuti rižu ili neku grahoricu koja neće zagoriti prilikom pečenja.