za kalup promjera od 28 do 26 cm

Pita od jabuka

event 26.09.2020.

Pita koja miriše na jesen. Spoj jabuke i cimeta te hrskavi crumble s listićima badema pretočeni u recept koji ćete obožavati.

Sastojci za prhko tijesto:

  • 150 g brašna
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 g maslaca
  • pola male žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 1 kg jabuka (oko 6 jabuka)
  • dvije žličice vanilin šećera
  • dvije žličice cimeta
  • limunov sok

Crumble:

  • 150 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica cimeta

Postupak:

U jesen će za ovu pitu odlično pasati jabuka Zlatni delišes dok ju zimi možete raditi uz zimsku sortu Granny Smith.

  1. Prosijte brašno i prašak za pecivo u zdjelu. Dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, limunovu koricu i maslac.
  2. Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i u što manje poteza spojite u glatko tijesto.
  3. Oblikujte ga u krug i omotajte prijanjajućom folijom. Ostavite u hladnjaku otprilike 30 minuta.
  4. U međuvremenu uključite pećnicu da se zagrijava na 200˚C.
  5. Napravite nadjev. Očistite jabuke od kore, naribajte ili narežite na tanke ploške i aromatizirajte s dvije žličice cimeta, dvije žličice vanilin šećera i limunovim sokom.
  6. Za crumble prosijte u zdjelu brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, žličicu cimeta i maslac izrezan na kockice. Sastojke miješajte električnim mikserom žičanim nastavcima dok ne dobijete mrvičasto tijesto.

7. Tijesto izvadite iz hladnjaka i prstima ga utisnite u dno kalupa za tortu ili pitu promjera cca 28 cm. Stavite ga u zamrzivač oko 15 minuta kako pečenjem rubovi nebi skliznuli niz stijenke kalupa. Izbodite ga vilicom na nekoliko mjesta pa pecite na 200˚C otprilike 12 minuta. Dodajte nadjev, pospite crumblom i sjeckanim bademima.

8. Smanjite temperaturu pećnice na 180˚ C i pecite još 40 minuta. Poslužite toplo. Možete poslužiti i s kuglicom sladoleda od vanilije.

Ukoliko želite ubrzati postupak, na tijesto (umjesto da ga stavite u zamrzivač) možete staviti i papir za pečenje i na papir posuti rižu ili neku grahoricu koja neće zagoriti prilikom pečenja.