Pogačice s čvarcima

event 12.01.2021.

Hrskave i ukusne pogačice s čvarcima.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g oštrog brašna
  • 12 g soli
  • 50 g maslinovog ulja
  • 290 g vode
  • 20 g svježeg kvasca

Nadjev:

  • 200 g čvaraka
  • 30 g maslaca
  • sol i papar po želji

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • sol
  • kim

Postupak:

  1. Čvarke sameljite u blenderu s 30 g maslaca.
  2. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, ulje, vodu i kvasac.
  3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže 30 minuta na toplom. Zatim ga premijesite i ostavite još 30 – 40 minuta.
  4. Kad se tijesto udvostručilo, pobrašnite radnu površinu, razvaljajte ga na 2 cm debljine i premažite polovicom smjese od čvaraka.
  5. Presavijte donji dio tijesta prema sredini, zatim gornji dio tijesta prema sredini tako da se međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim desnu stranu tijesta preklopite na sredinu i na kraju lijevu stranu na sredinu tako da dobijete slojevit kvadrat.
  6. Tako složeno tijesto prekrijte krpom i ostavite 15 minuta, zatim ga ponovno razvaljajte, premažite drugom polovicom čvaraka i preklapajte na već opisan način.
  7. Opet ostavite tijesto da odmara 15 minuta.
  8. Zagrijte pećnicu na 200˚C.
  9. Opet pobrašnite radnu površinu, okrenite tijesto tako da preklapani dio bude okrenut prema dolje, razvaljajte ga na debljinu od 2 – 3 cm.
  10. Čašom ili okruglim izrezivačem vadite pogačice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
  11. Premažite pogačice razmućenim jajem, pospite s malo soli i zrncima kima.
  12. Pogačice pecite 20 – 30 minuta ili dok ne porumene.
  13. Ostatak tijesta premijesite pa ponovno napravite pogačice. One se neće listati, ali će biti jednako ukusne.
  14. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi da se ne osuše.