Sastojci za tijesto:
- 500 g oštrog brašna
- 12 g soli
- 50 g maslinovog ulja
- 290 g vode
- 20 g svježeg kvasca
Nadjev:
- 200 g čvaraka
- 30 g maslaca
- sol i papar po želji
Za premazivanje:
- 1 jaje
- sol
- kim
Postupak:
- Čvarke sameljite u blenderu s 30 g maslaca.
- U posudu prosijte brašno, dodajte sol, ulje, vodu i kvasac.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže 30 minuta na toplom. Zatim ga premijesite i ostavite još 30 – 40 minuta.
- Kad se tijesto udvostručilo, pobrašnite radnu površinu, razvaljajte ga na 2 cm debljine i premažite polovicom smjese od čvaraka.
- Presavijte donji dio tijesta prema sredini, zatim gornji dio tijesta prema sredini tako da se međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim desnu stranu tijesta preklopite na sredinu i na kraju lijevu stranu na sredinu tako da dobijete slojevit kvadrat.
- Tako složeno tijesto prekrijte krpom i ostavite 15 minuta, zatim ga ponovno razvaljajte, premažite drugom polovicom čvaraka i preklapajte na već opisan način.
- Opet ostavite tijesto da odmara 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200˚C.
- Opet pobrašnite radnu površinu, okrenite tijesto tako da preklapani dio bude okrenut prema dolje, razvaljajte ga na debljinu od 2 – 3 cm.
- Čašom ili okruglim izrezivačem vadite pogačice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Premažite pogačice razmućenim jajem, pospite s malo soli i zrncima kima.
- Pogačice pecite 20 – 30 minuta ili dok ne porumene.
- Ostatak tijesta premijesite pa ponovno napravite pogačice. One se neće listati, ali će biti jednako ukusne.
- Čuvajte ih u zatvorenoj posudi da se ne osuše.