8 porcija

Quiche s blitvom i pancetom

event 30.01.2021.

Quiche sa sirom u kombinaciji s blitvom, špinatom, koprivom, šparogama ili nekim drugim zelenim povrćem i pancetom izvrstan je obrok za ručak ili večeru.

Sastojci (za prhko tijesto):

  • 150 g raženog brašna
  • 100 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 6 g soli
  • 70 g maslaca (hladnog izrezanogna kocke)
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žlice vode
  • 2 žumanjka

Egg wash:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vrhnja za šlag
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 200 g blitve
  • 100 g pancete
  • 1 luk
  • 300 g svježeg sira
  • 4 jaja
  • 125 ml mliječnog slatkog vrhnja
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar
  • 30 g parmezana

Postupak:

  1. Prosijte brašno pa dodajte maslac i svinjsku mast, sol i dvije žlice vode. Miješajte dok ne dobijete grube mrvice. Razmutite žumanjke pa dodajte mrvicama. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku 30 min da se stisne i odmori. 
  2. Uključite pećnicu da se zagrijava na 180 ˚C.
  3. Dok se tijesto odmara pripremite nadjev.
  4. Nasjeckajte blitvu pa ju blanširajte.
  5.  Pancetu narežite na kockice i popržite na tavi. Dodajte nasjeckani luk, blanširanu blitvu i kratko prodinstajte.
  6. Svježi sir izradite mikserom pa dodajte mliječno slatko vrhnje, razmučena jaja, prstohvat soli i svježe mljeveni papar.
  7. Za egg wash u maloj zdjeli umutite žumanjke, vrhnje i sol pa mješajte dok se ne sjedine.
  8. Tijesto razradite i valjajte između dva pek papira na otprilike 4 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vrhom tupog noža pa premažite egg washem. Na taj način ćete napraviti film između tijesta i nadjeva pa će ostati prhko. Stavite tijesto 10 minuta u pećnicu bez nadjeva i pecite na 180 ˚C da dobijete odgovarajuću boju i hrskavost, a zatim dodajte poprženu pancetu, luk i blitvu pecite, prelijte pripremljenim nadjevom od sira, pospite parmezanom i pecite još još 30 minuta.
  9. Poslužite toplo.