
Sastojci (za prhko tijesto):
- 150 g raženog brašna
- 100 g mljevenih zobenih pahuljica
- 6 g soli
- 70 g maslaca (hladnog izrezanogna kocke)
- 50 g svinjske masti
- 2 žlice vode
- 2 žumanjka
Egg wash:
- 1 žumanjak
- 1 žlica vrhnja za šlag
- prstohvat soli
Nadjev:
- 200 g blitve
- 100 g pancete
- 1 luk
- 300 g svježeg sira
- 4 jaja
- 125 ml mliječnog slatkog vrhnja
- prstohvat soli
- svježe mljeveni papar
- 30 g parmezana
Postupak:
- Prosijte brašno pa dodajte maslac i svinjsku mast, sol i dvije žlice vode. Miješajte dok ne dobijete grube mrvice. Razmutite žumanjke pa dodajte mrvicama. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku 30 min da se stisne i odmori.
- Uključite pećnicu da se zagrijava na 180 ˚C.
- Dok se tijesto odmara pripremite nadjev.
- Nasjeckajte blitvu pa ju blanširajte.
- Pancetu narežite na kockice i popržite na tavi. Dodajte nasjeckani luk, blanširanu blitvu i kratko prodinstajte.
- Svježi sir izradite mikserom pa dodajte mliječno slatko vrhnje, razmučena jaja, prstohvat soli i svježe mljeveni papar.
- Za egg wash u maloj zdjeli umutite žumanjke, vrhnje i sol pa mješajte dok se ne sjedine.
- Tijesto razradite i valjajte između dva pek papira na otprilike 4 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vrhom tupog noža pa premažite egg washem. Na taj način ćete napraviti film između tijesta i nadjeva pa će ostati prhko. Stavite tijesto 10 minuta u pećnicu bez nadjeva i pecite na 180 ˚C da dobijete odgovarajuću boju i hrskavost, a zatim dodajte poprženu pancetu, luk i blitvu pecite, prelijte pripremljenim nadjevom od sira, pospite parmezanom i pecite još još 30 minuta.
- Poslužite toplo.