6 osoba

Quiche s divljim šparogama

event 27.08.2020.

Poslužite ga kao predjelo,ručak ili laganu večeru. Quiche je uvijek dobar izbor.

Sastojci (za prhko tijesto):

  • 150 g raženog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 6 g soli
  • 70 g maslaca (hladnog izrezanogna kocke)
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žlice vode
  • 2 žumanjka

Egg wash:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vrhnja za šlag
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 150 g dimljene slanine
  • 200 g šparoga
  • 1 mladi luk
  • 250 g svježeg sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar
  1. Prosijte brašno pa dodajte maslac i svinjsku mast, sol i dvije žlice vode. Miješajte dok ne dobijete grube mrvice. Razmutite žumanjke pa dodajte mrvicama. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku 30 min da se stisne i odmori. 
  2. Uključite pećnicu da se zagrijava na 180 stupnjeva.
  3. Dok se tijesto odmara pripremite nadjev. Narežite slaninu na kockice i popržite na tavi. Izvadite slaninu da se hladi pa u istoj tavi kratko prodinstajte mladi luk i šparoge. Svježi sir izradite kratko mikserom pa dodajte kiselo vrhnje, razmučena jaja, prstohvat soli i svježe mljeveni papar. Smjesi dodajte poprženu pancetu, mladi luk i šparoge.
  4. Za egg wash u maloj zdjeli umutite žumanjke, vrhnje i sol pa mješajte dok se ne sjedine.
  5. Tijesto razradite i valjajte između dva pek papira na otprilike 4 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vrhom tupog noža pa premažite egg washem. Na taj način ćete napraviti film između tijesta i nadjeva pa će ostati prhko. Stavite tijesto 10 minuta u pećnicu bez nadjeva i pecite na 180 stupnjeva da dobijete odgovarajuću boju i hrskavost, a zatim dodajte punjenje i smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva te pecite još 35 minuta.
  6. Poslužite toplo.