8 porcija

Ragu rižoto od domaće kokoše

event 01.12.2020.

Rižoto koji sadrži elemente nostalgije i mirise koji podsjećaju na dom.

Ovo izvrsno jelo zahtjeva dugu pripremu, ali će zadiviti sve koji ga probaju. Mirisi i okusi podsjećaju na dom i djetinjstvo. Baku iz čije se kuhinje uvijek širio divan miris.

Sastojci:

  • 1 domaća kokoš (cca 2500 g)
  • 800 g riže Carnaroli ili Arborio
  • 1000 g žuti luk
  • 200 g naribanog korijena celera
  • 100 g naribane mrkve
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 5 češnja češnjaka
  • sjeckani peršin
  • 100 g maslaca

Temeljac:

  • kokošje kosti
  • 2 cijela luka srednje veličine
  • 1 manji korijen celera
  • 3 – 4 mrkve
  • 1 cijeli češnjak
  • papar u zrnu
  • sol (na kraju)
  • cca 3 l hladne vode

Priprema:

  1. Domaću kokoš odkostite, a meso isjeckajte na kockice slične veličine. Od kostiju i komada s kojih ne možete skinuti meso skuhajte temeljac.
  2. Za temeljac zapecite luk i češnjak (najbolje na staroj tavi), pa ih dodajte u duboki lonac. Dodajte celer, mrkvu, kosti i papar.
  3. Podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari 1/3 tekućine. Trebalo bi vam ostati oko 2 litre  temeljca.
  4. Kad procijedite temeljac minimalno ga zasolite jer uvijek možete dodati sol pri kraju kuhanja rižota.
  5. U drugoj posudi na zagrijanom ulju dinstajte luk dok ne uvene, otprilike pola sata. Dodajte sjeckani češnjak, ribani celer i mrkvu pa dinstajte još 5 minuta.
  6. Podlijte bijelim vinom. Kad alkohol ispari kuhajte još desetak minuta podlijevajući temeljcem. Pazite da ne potrošite sav temeljac jer vam za rižu treba oko 1,5 l temeljca pa možete podlijevati i vodom.
  7. Nakon dugog dinstanja, dodajte meso i kuhajte redovito podlijevajući vodom otprilike sat vremena.
  8. Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte podlijevajući dok meso ne omekša. Domaća kokoš je tvrda i kuha se dugo (6 sati), u tome i je čar okusa.
  9. Kad meso omekša dodajte rižu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne popije tekućinu (cca 5 minuta). Postepeno dodajte i ostatak vrućeg temeljca dok se riža ne skuha (carnaroli cca 20min, arborio cca 15min.).
  10. Kad je riža kuhana po želji, maknite lonac s vatre i umiješajte malo sjeckanog peršina i 100g maslaca.