Ovo izvrsno jelo zahtjeva dugu pripremu, ali će zadiviti sve koji ga probaju. Mirisi i okusi podsjećaju na dom i djetinjstvo. Baku iz čije se kuhinje uvijek širio divan miris.

Sastojci:
- 1 domaća kokoš (cca 2500 g)
- 800 g riže Carnaroli ili Arborio
- 1000 g žuti luk
- 200 g naribanog korijena celera
- 100 g naribane mrkve
- 100 ml pasirane rajčice
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml maslinovog ulja
- 5 češnja češnjaka
- sjeckani peršin
- 100 g maslaca
Temeljac:
- kokošje kosti
- 2 cijela luka srednje veličine
- 1 manji korijen celera
- 3 – 4 mrkve
- 1 cijeli češnjak
- papar u zrnu
- sol (na kraju)
- cca 3 l hladne vode
Priprema:
- Domaću kokoš odkostite, a meso isjeckajte na kockice slične veličine. Od kostiju i komada s kojih ne možete skinuti meso skuhajte temeljac.
- Za temeljac zapecite luk i češnjak (najbolje na staroj tavi), pa ih dodajte u duboki lonac. Dodajte celer, mrkvu, kosti i papar.
- Podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari 1/3 tekućine. Trebalo bi vam ostati oko 2 litre temeljca.
- Kad procijedite temeljac minimalno ga zasolite jer uvijek možete dodati sol pri kraju kuhanja rižota.
- U drugoj posudi na zagrijanom ulju dinstajte luk dok ne uvene, otprilike pola sata. Dodajte sjeckani češnjak, ribani celer i mrkvu pa dinstajte još 5 minuta.
- Podlijte bijelim vinom. Kad alkohol ispari kuhajte još desetak minuta podlijevajući temeljcem. Pazite da ne potrošite sav temeljac jer vam za rižu treba oko 1,5 l temeljca pa možete podlijevati i vodom.
- Nakon dugog dinstanja, dodajte meso i kuhajte redovito podlijevajući vodom otprilike sat vremena.
- Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte podlijevajući dok meso ne omekša. Domaća kokoš je tvrda i kuha se dugo (6 sati), u tome i je čar okusa.
- Kad meso omekša dodajte rižu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne popije tekućinu (cca 5 minuta). Postepeno dodajte i ostatak vrućeg temeljca dok se riža ne skuha (carnaroli cca 20min, arborio cca 15min.).
- Kad je riža kuhana po želji, maknite lonac s vatre i umiješajte malo sjeckanog peršina i 100g maslaca.