Sastojci:
- 1 kg škampi
- 40 dag riže carnaroli
- 4 češnja češnjaka
- vezica peršina
- sol, papar
- 2 dl maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 50 g maslaca
Postupak:
1. Najprije napravite temeljac. Očistite repove škampi. Sačuvajte ljuske i glave pa ih zapecite na najjačoj temperaturi na suho.
2. Zapečene ljuske i glave prebacite u lonac. Zalijte vodom 2 cm iznad zapečenih škampi i kuhajte lagano otprilike 2 sata.
3. Nakon dva sata procijedite temeljac kroz krpu ili gazu. Višak temeljca možete zalediti.
4. Na maslinovom ulju naglo i kratko popržite očišćene repove škampi, dodajte češnjak, dinstajte još minutu pa zalijte vinom.
5. Kad vino ishlapi posolite i popaprite po želji. Umiješajte rižu, smanjite vatru i malo po malo dodajite temeljac uz stalno miješanje.
6. Kad je riža skoro gotova maknite lonac s vatre, umiješajte maslac, žlicu maslinovog ulja i nasjeckani peršin.