4 osobe

Rižot sa škampima

event 29.07.2020.

Bitna stavka dobrog rižota je dobar temeljac.

Sastojci:

  • 1 kg škampi
  • 40 dag riže carnaroli
  • 4 češnja češnjaka
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 50 g maslaca

Postupak:

1. Najprije napravite temeljac. Očistite repove škampi. Sačuvajte ljuske i glave pa ih zapecite na najjačoj temperaturi na suho.

2. Zapečene ljuske i glave prebacite u lonac. Zalijte vodom 2 cm iznad zapečenih škampi i kuhajte lagano otprilike 2 sata.

3. Nakon dva sata procijedite temeljac kroz krpu ili gazu. Višak temeljca možete zalediti.

4. Na maslinovom ulju naglo i kratko popržite očišćene repove škampi, dodajte češnjak, dinstajte još minutu pa zalijte vinom.

5. Kad vino ishlapi posolite i popaprite po želji. Umiješajte rižu, smanjite vatru i malo po malo dodajite temeljac uz stalno miješanje.

6. Kad je riža skoro gotova maknite lonac s vatre, umiješajte maslac, žlicu maslinovog ulja i nasjeckani peršin.